Polisen pudlar: "Högst olyckligt – vi ser att vi har brustit"

Tim Johansson, chef för polisens ledningscentral, erkänner utan omsvep att fel begicks när pastorn P-O Flodström, 40, och hans vän Marcus Fritjof Andersson, 36, attackerats av ett tonårsgäng.

Marcus Fritjof Andersson och P-O Flodström som blev attackerade när de tänkte köpa surströmming i fredagskväll, fick sin suring till sist. Och nu är även överfallet polisanmält, sedan polisen äntligen hört av sig.

Marcus Fritjof Andersson och P-O Flodström som blev attackerade när de tänkte köpa surströmming i fredagskväll, fick sin suring till sist. Och nu är även överfallet polisanmält, sedan polisen äntligen hört av sig.

Foto: Privat

Gnesta2024-09-18 06:33

Nyheten i korthet

  • Pastor P-O Flodström och hans vän Marcus Fritjof Andersson attackerades av ett tonårsgäng i Gnesta. Trots att de rapporterade händelsen till polisen, blev de inte kontaktade av patrullen som skickades till platsen.
  • Polischef Tim Johansson erkänner att ett fel begicks i hanteringen av ärendet och att det var "högst olyckligt" att patrullen inte kontaktade de två männen.
  • Polisen samlar nu in information för att avgöra om det ska inledas en intern utredning. Flodström är nöjd med polisens svar och hoppas på mer polisnärvaro i Gnesta på helgkvällar.


Det hela inträffade i fredags då vännerna var på väg hemåt efter en kväll med vänner på Vår lokal.

Ett gäng tonårspojkar började skrika fula ord efter dem och sprang ikapp dem för att mucka bråk. Efter att ha försökt avstyra bråket, där Marcus Fritjof Andersson bland annat vrålade till den pojke som slog av honom glasögonen "jag vill inte slåss – Jesus älskar dig!" blev det till sist handgemäng.

De båda fick understöd av andra tillskyndande vuxna och ungdomsgänget flydde från platsen. När P-O Flodström kontaktade polisen uppmanades de att stanna på platsen till polisen kom, vilket de vägrade, rädda för att gänget skulle komma tillbaka.

Tim Johansson vid polisen säger att det är standardförfarande, eller att i alla fall tydligt redogöra för var man befinner sig så att patrullen som kommer kan möta de som är målsägande. Vännerna hade mycket tydligt redogjort för operatören att de hade för avsikt att söka skydd i Ådalskyrkan där pastorn är verksam.

Efter närmare två timmars väntan i kyrkan gav de upp och gick hem. Ingen polis kom, men då hade patrull på plats redan avslutat ärendet med noteringen ej brott i polisens logg.

undefined
Pastor P-O Flodström och Marcus Fritjof Andersson tog skydd undan tonårsgänget i Ådalskyrkan, där de väntade på polisen i närmare två timmar utan att polisen dök upp. "Vi har brustit", erkänner polisen.

– I det här fallet ser vi att två ärenden har startats. En patrull var på plats och sökte potentiella gärningsmän men det blev "ej spaningsresultat". Det är högst olyckligt att patrullen inte kontaktade de här individerna som ringt in. Det handlade om en misshandel som är prioriterat ärende för oss och då fanns det fog för oss att ta kontakt med dem, konstaterar Tim Johansson.

I och med att patrullen inte kontaktade de två blev heller ingen anmälan upprättad. I söndags uppmanade polisens talesman i SN vännerna att kontakta polisen igen, men efter att SN ifrågasatt polisens agerande blev P-O Flodström kontaktad av polisen.

– När medborgare larmar och behöver hjälp har de all rätt att förvänta sig att polisen ska komma och stötta dem, därför är det högst olyckligt att vi har brustit här. De hade kunnat förvänta sig att vi hanterat det här ärendet bättre än vi har gjort, säger Tim Johansson.

Polisen samlar just nu in information kring ärendet, för att avgöra om det ska inledas en internutredning.

P-O Flodström är nöjd med polisens svar.

– MIssion accomplished! Fantastiskt att de erkänner att de gjort fel. Då har jag uppnått det jag ville. Min högsta dröm nu är att vi ska få poliser i Gnesta på helgkvällar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!