Försvunnen man utanför Gnesta hittad igen

En försvunnen man söktes i ett område söder om Gnesta på lördagen. Polisen beslutade om att inleda så kallad räddningstjänst, och helikopter sattes in. "Vi slår på storsläggan", sa vakthavande befäl på lördagsförmiddagen. Nu är mannen hittad igen, och polisen hyllar allmänheten.

Polishelikopter deltog i sökandet efter mannen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Polishelikopter deltog i sökandet efter mannen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gnesta2023-08-12 11:06

Mannen som polisen letade efter är i 60-årsåldern och försvann vid 17-tiden på fredagen. Ett vittne hade dock iakttagit en person som polisen är rätt säker på var mannen i fråga senare än 17, i närheten av Torsåker söder om Gnesta och väster om Vagnhärad. 

Det var just i trakterna av Torsåker och sjön Sillen som polisen letade efter mannen, bland annat med hjälp av helikopter från polisflyget. Det var ett stort pådrag på lördagsförmiddagen.

– Vi slår på storsläggan och har inlett LSO (så kallad räddningstjänst) och jag har ringt in personal här på morgonen, sa Lars-Göran Nilseryd, vakthavande polisbefäl, till tidningen strax före 11.

Helikoptern flög under lördagen fram och tillbaka över ett område som sträcker sig från Sillen/Torsåker och ned mot motorvägen E4 och trafikplatsen Lästringe.

Polisen vädjade om hjälp från allmänheten eftersom mannen har en sjukdomsbild som gjorde det viktigt att snabbt hitta honom.

– Vi behöver all hjälp vi kan få, sa Lars-Göran Nilseryd.

Och hjälp från allmänheten fick de.

Utöver Gnestapolisens eget inlägg på Facebook (se nedan) publicerade SN denna helt olåsta artikel (som då såg annorlunda ut, med signalement och så vidare) och pushade ut till våra tusentals följare. Och strax före klockan 13 var mannen återfunnen.

Han hittades runt sju kilometer från sitt hem och över en mil ifrån den plats där han senast hade setts.

– Han hade lyckats ta sig under E4:an och hittades en bit från Lästringe kyrka, berättar Lars-Göran Nilseryd vid 13.30.

– Han var trött, sliten och förvirrad men han behövde inte sjukvård.

Nilseryd kan inte nog understryka hur viktiga uppgifterna från allmänheten var i det här fallet, oavsett om folk blivit varse försvinnandet via Facebook eller SN:s artikel.

– Vi är så oerhört tacksamma. De ska ha all cred de kan få. Vi hade fyra olika personer som ringde in med iakttagelser, och en av dem hade stannat med mannen, säger Lars-Göran Nilseryd.

Fotnot: Precis som många andra medier tar SN betalt för sin journalistik. Man behöver vara inloggad prenumerant för att läsa våra artiklar. Vi låser dock aldrig artiklar om försvunna personer där polisen under en pågående sökinsats uttryckligen ber om allmänhetens hjälp och där det är en fråga om liv och död. Därför har den här artikeln varit helt upplåst sedan den publicerades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!