Äldre nekades individuella läkarbedömningar när coronaepidemin rasade som värst, enligt en rapport som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) presenterade på tisdagen.
I rapporten pekas Gnesta ut som en av de värst drabbade kommunerna vad gäller antalet dödsfall inom äldreomsorgen. Däremot framgår det inte om äldre i just Gnesta har nekats individuella läkarbedömningar.
Ingrid Jerneborg Glimne utesluter dock inte att äldre i kommunen kan ha drabbats. När smittan rasade som värst inom äldreomsorgen var tillgången på läkare ett problem, anser hon.
– Läkarresurserna var inte tillräckliga. Tyvärr kan man misstänka att det förekommit att äldre inom äldreomsorgen även i Gnesta kan ha nekats individuella bedömningar, säger hon.
Det är regionerna som ansvarar för hälso- och sjukvården och det är hos regionerna som läkarna är anställda. Det innebär att kommunerna är utelämnade till regionens prioriteringar när det gäller läkarresurser, förklarar Ingrid Jerneborg Glimne.
– Den här tiden har varit extremt tuff även för regionen. Min poäng är att i en så ansträngd situation kan det vara svårt för en mindre kommun att göra sig gällande.
Ingrid Jerneborg Glimne har även på riksplanet inom Moderaterna drivit frågan om att kommuner borde få anställa egna läkare och tycker att frågan nu borde vara mer aktuell än någonsin.
– Då kan vi själva styra över hur stora läkarresurser som knytas till äldreomsorgen.
Även om pandemin fortfarande pågår har antalet dödsfall minskat under de senaste veckorna. Folkhälsomyndigheten befarar dock att hösten kan bära med sig en andra smittovåg eller alternativt fler lokala utbrott.
Det är uteslutet att en utredning om kommunala läkare skulle kunna vara klar innan dess, medger hon.
Kommer ni att ta en diskussion med regionen om läkarresurser till äldrevården?
– Ja, det kan bli aktuellt.
I Nyköping, Oxelösund och Trosa upplever de ansvariga politikerna att tillgången på läkare till äldreboendena har varit tillfredsställande och de misstänker inte att äldre nekats individuella bedömningar. Helena Koch (M), ordförande i Trosas vård- och omsorgsnämnd och partikollega till Ingrid Jerneborg Glimne, stödjer dock tanken på kommunala läkare.
– Det skulle göra det möjligt för oss att anställa läkare med kompetens som speciellt är inriktad på vården av äldre, säger hon.