Politiker och tjänstemän kan inte samarbeta

En extern revisionsrapport visar att socialnämnden i Gnesta lider av brister i sin styrning och ledning av verksamheten. Nu kräver kommunens revisorer krafttag för att komma tillrätta med problemet.

Gnesta2013-10-26 11:12

SN har tidigare vid ett flertal tillfällen berättat om hur Socialnämnden i Gnesta kommun har ett befarat underskott på tio miljoner. Nu visar det sig att nämndens problem inte bara är ekonomiska. En extern revisionsrapport från revisionsbyrån Pwc visar att nämnden också lider av brister i sin styrning och ledning av verksamheten.

Rapporten är baserad på en enkätundersökning som gjort med nio ordinarie ledamöter och fyra tjänstemän. Tjänstemännen har valts ut i samråd mellan Pwc och kommunen. När resultaten summerades var resultatet nedslående, resultatet understeg kraftigt genomsnittet, oavsett vilken typ av nämnd resultatet jämförs med. Enkätsvaren visade också på en stor oenighet mellan tjänstemän och ledamöter. Den mest svidande kritiken rör rollfördelningen inom nämnden och hur den fungerar i praktiken. Samtliga tjänstemän svarade att den "inte alls" fungerar. Något som aldrig tidigare hänt.

— Som jag förstår det så var revisorn som gjorde den här granskningen besviken över det han fick fram. Och generellt så är de ofta lite försiktiga när de skriver sina rapporter så att den ändå innehåller så skarp kritik, då måste det vara ganska allvarligt. Det är jag övertygad om, säger Åke Nilsson, revisorernas ordförande på Gnesta kommun.

Nu väntar revisorerna svar från Socialnämnden som senast den 29 oktober ska redogöra för vilka åtgärder nämnden planerar vidta för att komma tillrätta med bristerna.

— Det har varit stora problem kring hur allt fungerat när det gäller socialförvaltningen. Det har bytts chefer och varit lite stökigt. Men nu har kommunen fått en ny förvaltningschef som tagit tag i det här på ett lite bättre sätt. Jag har förstått att det är många som tror stort på henne, att det ska bli en förbättring framöver. Och det måste till, inte minst för dem som är i behov av den hjälp socialförvaltningen kan ge. Jag hoppas verkligen att de klarar ut det här, säger Nilsson.

Vilken är det största utmaningen?

— Kanske hur tjänstemän och ledamöter ska kunna börja prata med varandra på rätt sätt? Vi får avvakta och se vad vi får för svar från nämnden, det är först då vi kan börja fundera på vad vi kan hitta på, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!