Dygnet runt finns personal på plats i ungdomsboendet där 31 killar bor i åldern 14-18 år bor. Något som kan behövas nattetid när några lugnande ord från en vuxen kan få en tonåring lugn efter att ha vaknat skrikande på natten av hemska minnen eller mardrömmar. Elin Insulander Hjelm, enhetschef för Gnesta ungdomsboende visar runt i huset där de bor i eget rum eller tillsammans - allt utifrån behov.
Att vara 15 år och hamna i Sverige helt ensam utan vare sig sina föräldrar eller syskon innebär ett stort ansvar för hvb-hemmen, som traditionellt sett mest varit inriktade på socialt utsatta ungdomar. Gruppen unga har framför allt har behov av en familj.
– Trots att de här ungdomarna lever i limbo har de en unik förmåga att hålla ihop. Men både dom och personalen har ett stort behov av stöd, även för personalen kan arbetet stundtals vara svårt.
Livet består annars av vardagsrutiner med skola på dagarna och träning och matcher på fritiden. Tydlighet är A och O och att vi ger dem ett skäl att kliva upp ur sängen.
– Vi försöker skapa glädje och hopp i vardagen och firar födelsedagar, vilket flera av dem tidigare inte gjort. En tradition som vi hoppas att de tar med sig härifrån, precis som jul- och påskfirande.
– Den stora skillnaden är väl att de här tonåringarna är hemma mer på kvällarna, de verkar uppskatta lugnet och tryggheten här. Det pluggas även mer frenetiskt. Gymnasieungdomarna tycker till och med att skoldagarna är onödigt korta. Många Gnestabor och gode män ställer upp som läxhjälpare och ambitionsnivån är hög. Vi har killar som varit här en kort tid i landet men som kommer kunna börja i nationellt gymnasieprogram till hösten!
När ungdomarna kom hit för ett par år sedan så var det under vissa förutsättningar och regelverk som då gällde men som nu ändrats, konstaterar Elin Insulander Hjelm. I dag kan en 16-årig kille kliva in på Migrationsverket men kliva ut som 18-åring - om myndigheten bedömer att åldersuppskrivning bör ske. Omtvistat och omdebatterat eftersom kritiker menar att det saknats vetenskapligt medicinskt korrekta metoder för att göra sådana bedömningar.
– Efter år av väntan kan de äntligen få komma till Migrationsverket och berätta om sitt liv. Även om det kan innebära att flera av dem tvingas återuppleva hemska minnen så vill de inget hellre än att berätta samtidigt som de kan få ett negativt besked.
– Vi som jobbar med asylsökande måste förhålla oss till att förutsättningar kan förändras med kort varsel. Nyligen var det en dom som ger nya tolkningsmöjligheter men det kan även vara ny landinformation som påverkar Migrationsverkets bedömningar. Till och med juristerna har ett tufft arbete med alla nya regler och tolkningsområden.