Politiker som gör verksamhetsbesök inom Gnesta kommun får inte lov att prata med barn eller brukare. Det framgår tydligt i ett mail som skickats ut till Gnestas alla chefer politiker. Mailet innehåller riktlinjer som kommunchefen Nils Erik Selin ska ha kommit fram till i samarbete med kommunalrådet Johan Rocklind (S) och en jurist från Sveriges kommuner och Landsting. Men när SN pratar med Selin är det lite andra tongångar.
– Kommer en massa elever springande och frågar vem man är så får man säga hej och fråga om de mår bra och om de trivs i skolan. Men i sak tycker att sådana besök ska koncentrera sig på att träffa personal och chefer för att få inblick i hur det är att jobba där, säger han.
– Vill man fråga hur elever har det i skolan behöver man inte åka till en skola, då kan man ställa sig på torget och efterfråga elever att prata med. I skolan ska det finnas en valfrihet att prata. Ingen ska känna sig tvingad, det skulle vara olyckligt.
Selin berättar att riktlinjerna är det ett förtydligande av de riktlinjer som togs som ett politiskt beslutade redan 2002. En av de som var värda att lyfta igen var riktlinjen om att kommunen har ett ansvar för vem som hamnar på bild eller inte när media finns närvarade.
– Det finns tydliga regler. Föräldrar eller vårdnadshavaren lämnar ett intyg om barnen får förekomma på bild eller inte. Om bilderna tas ute på gatan bryr jag mig inte men om de tas i våra lokaler är det vårt ansvar.
Är det verkligen kommunen som ska gå in och styra det?
– Det kanske inte är så roligt att se bild på sitt barn med politiker som man inte tycker om. Om ni står i kommunens lokal och tar en bild där eleverna skakar hand med en politiker är det inte okej.
Johan Rocklind bekräftar att riktlinjerna går i linje med de politiska beslut som tidigare fattats kring verksamhetsbesök.
– Det har kommit en del nya chefer sedan beslutet togs och många av dem har fått förfrågningar om besök. Därför är det viktigt att veta vad som gäller. Självklart ska man kunna ta emot besök men det ska ske under ordnade former, säger han.
Han delar Selins syn på att politiker nog ändå ska få prata med brukare och barn.
– Självklart kan de uppstå situationer där man träffar på folk och så ska man såklart få prata med dem. Men det får inte bli någon form av intervju med barn och anställda. Det ska finnas en ansvarig som kan guida genom besöket och som kan svara på frågor.
Samma sak säger han om riktlinjen som säger att barn och brukare inte ska förekomma på foton.
– Det är mer som en påminnelse, att barn inte ska användas som kulisser för mediala utspel. Men visst är det föräldrar som avgöra om barnen får vara med på bild och vuxna brukare bestämmer ju själva.