Oro för nedskärning för Gnestas grundskolor

Barn- och utbildningsnämnden fick en dyster ekonomisk prognos för grundskolan i Gnesta. Budgeten ligger efter sedan förra året. Redan i december påpekade Vänsterpartiet att kommunen måste ta tag i problemet. Nu granskas hur verksamheterna kan spara pengar.

Per Sicking, ordförande i Vänsterpartiet, har varnat kommunen tidigare på grund av för tajt budget.

Per Sicking, ordförande i Vänsterpartiet, har varnat kommunen tidigare på grund av för tajt budget.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2023-04-17 10:59

Gnestas grundskolor har ett problem med en tajt budget och i skrivande stund försöker kommunen få bukt med ekonomin genom en analys. Vänsterpartiets ledamot Per Sicking är orolig över att det kommer att bli nedskärningar och tycker att kommunen borde vara mer transparant.

– Vi har inte fått se några siffror än – och det är oroande, vi vill inte se några nedskärningar inom skolan, säger Per Sicking (V).

I december 2022 beslutade barn- och utbildningsnämnden att godkänna återrapporteringen för den ekonomiska uppföljningen för oktober samma år. I den beskrevs orsakerna till underskottet med ökat verksamhetsstöd, skolskjuts och ökade personalkostnader. 

undefined
Per Sicking, ordförande i Vänsterpartiet, har varnat kommunen tidigare på grund av för tajt budget.

– En av åtgärderna nu är att se över bemanningen i verksamheterna, säger Linda Lundin (S), kommunalråd och barn- och utbildningsnämndens ordförande i Gnesta kommun.

Grundskolan ligger back med 4 miljoner kronor, (det motsvarar 6,5 lärartjänster), bland annat på grund av färre elever på fritids och inköp av läromedel. Ett arbete pågår för att få en tydlighet och ha en kostnadseffektiv organisation, enligt Linda Lundin.

– Vi måste säkerställa att elevpengen täcker för undervisning och lärarlöner, säger hon.

Enligt Linda Lundin har ekonomin varit svängig de senaste åren. Nämnden har ställt frågor till förvaltningschefen om vad som gjorts och inte och hur det går med pengarna. Prognossäkerheten har under åren varit bristfällig och nämnden har varit noga med att följa upp ekonomin genom uppföljningar.

Per Sicking, ledamot i Vänsterpartiet, tycker att kommunen borde ha lyssnat på dem tidigare.

– Tyvärr är det inte förvånande att verksamheter nu har svårt att få budgeten att gå ihop. När kommunens budget antogs i december påpekade vi att den innebar ett sparbeting på skolan och föreslog därför en utökad ram, bland annat genom att minska antalet kommunalråd, säger han.

Vilka verksamheter som kan komma att drabbas av nedskärningar är svårt att säga i dagsläget, allt handlar om vad den pågående analysen ger för svar, säger Linda Lundin.

– Det vore katastrof om kommunens skolor eller förskolor tvingas säga upp personal. Det finns inga marginaler efter många år av effektiviseringskrav på verksamheterna, säger Per Sicking.

undefined
Linda Lundin (S), kommunalråd i Gnesta kommun, väntar på att analysen över budgeten blir klar innan besked kan ges.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!