Det är kurragömmadags och i år är det deltagarrekord med 30 ungdomar som har anmält sig till tävlingen, där det handlar om att hålla sig gömd längst.
– Jag kom på idén till kurragömma efter att ha sett en Youtube-video med Joakim Lundell. Han höll på att bygga om sitt hus och samtidigt lekte de. Den hette ”Sveriges största kurragömma”, säger Mattias Norling, fritidsledare på ungdomsgården Chill.
Leken går ut på att ungdomarna laddar ner en app där en av ledarna på fritidsgården kan följa dem i realtid. Men hen får inte berätta för de andra fritidsledarna var ungdomen har gömt sig.
– Det är mer en säkerhetsfråga så vi har koll på dem, säger Mattias Norling.
Ungdomarna tar med sig matsäck, dricka samt mobiltelefon och bär en reflexväst för att de som letar inte ska ta fel på andra personer som finns i området. När man blir hittad meddelar man fritidsledaren som har koll i appen och då är man ute ur leken.
– Det har blivit en tradition, säger Elvira Dahlström, 15 år, som ska vara med och leta i år.
Kurragömman börjar på tisdagen klockan tio och håller på till fem på eftermiddagen. Ungdomarna får med sig en karta över ett större område och sedan har de en halvtimma på sig att hitta ett gömställe. Har man inte hittat ett ställe under de första 30 minuterna blir man tvungen att stanna där man står.
– Vi brukar ha med oss godis och tjocka kläder, ofta gömmer man sig tillsammans med några kompisar, säger Agnes Eriksson, 15 år.
Enligt Mattias Norling finns det ingen specifik pedagogisk tanke bakom, mer än att det ska vara roligt. Men Agnes Eriksson beskriver leken som ett bra sätt att lära känna nya kompisar på.
– Eftersom det är ungdomar från hela Gnesta lär man känna nya människor. Ibland har det hänt att man har fördomar om någon som man blir kompis med under lekens gång. Sedan handlar det väl om att lära känna Gnesta och också lita på andra människor, säger hon.
Efter en och en halv timma samlas alla deltagare och ledare igen, barnen får en ny karta och ett mindre område att gömma sig i.
– Annars kan det ta hela dagen, säger Mattias Norling.
Man måste ha tålamod.
– Det finns de som har varit gömda hela tiden. Men det kan bli problem om man är fler som gömmer sig på samma ställe. Den som syns först åker ut – även om man har gömt sig tillsammans, säger Agnes Eriksson.
Leken är poppis och ungdomarna har längtat ett helt år – på tisdag är det dags igen.