Företaget Siggepark köpte fastigheten av Powerbox för ett år sedan. Då sågs affären som en investering på "medellång sikt", med låg risk tack vare läget.
– Det var förfärligt och chockerande med branden. Men nu är vi där vi är och måste ta nästa steg för att komma framåt, säger Johan Fernholm, vd på Siggepark.
Redan i samband med köpet hade företaget kontakt med Gnesta kommun för att stämma av detaljplaneläget. Efter branden har nya kontakter tagits, och bostäder är en möjlig väg framåt.
– Vi har träffat kommunen angående en detaljplan för bostäder, och de är vad vi förstår positiva, säger Johan Fernholm.
Att bygga en ny industrifastighet på platsen är ett annat alternativ som finns med i beräkningarna.
Även kommunens planeringschef Thomas Enqvist menar att det kan bli aktuellt med bostäder på Powerboxtomten, något som en Gnestabo föreslog i ett medborgarförslag strax efter branden.
– Vi har fört samtal med fastighetsägaren kring utvecklingen. Det här damp ju ner lite som en blixt från klar himmel, när branden skapade nya förutsättningar, säger Enqvist.
Powerbox hyr just nu gamla tvålfabriken, och delar av verksamheten sköts även från ett kontor i Liljeholmen i södra Stockholm. På längre sikt behöver företaget nya permanenta lokaler, men det är inte prioriterat just nu berättar kommunikationschefen Patrick Le Fevre.
– Just nu prioriterar vi att komma tillbaka till där vi var innan branden. I dagsläget ligger vi på 85 procent av den kapaciteten.
Om Powerbox blir kvar i kommunen eller inte är för tidigt att säga. Men med tanke på att majoriteten av de anställda bor i Gnesta med omnejd är det åtminstone en målsättning.
– Det bästa vore om vi hittade något i Gnesta, men det är inte högsta prioritet just nu, säger Patrick Le Fevre.