– Ärligt talat så trodde jag att det här var gjort, men rapporten pekar på mycket som inte har gjorts. Det är anmärkningsvärt, konstaterade kommunalrådet Johan Rocklind (S) på kommunstyrelsens sammanträde.
På bordet låg en revisionsrapport med omfattande kritik mot flera delar av kommunens arbete med vatten- och avloppsfrågor det senaste decenniet. Bland annat ska en av politiken tidigare beslutad inventering av ledningsnätet på något sätt ha fallit mellan stolarna.
"Sett till problematiken i vintras med mer än 20 vattenläckor inom en kort tid som försatte Gnesta tätort och Stjärnhov i en situation där samhällena riskerade att bli utan vatten så behöver fokus inom de närmsta åren vara på förnyelse av ledningsnätet", står det i handlingarna.
Därtill ska förvaltningen inte ha hållit isär pengar som varit avsatta för drift och underhåll respektive investeringar.
Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet gick upp i talarstolen och kritiserade kommunens hantering av vattenfrågan de senaste åren. Gustav Edman (MP) beskrev revisionsrapporten som en väckarklocka för majoriteten.
– Vattnet är vårt största gemensamma misslyckande. Det är tacksamt att det här kommer upp till ytan nu och jag hoppas att man ska slippa behöva skämmas över Gnestas vatten i framtiden, sa Edman.
Stämningen under sammanträdet i Elektrons B-sal kan sammanfattas som ganska yrvaken, även om Johan Rocklind hade vissa invändningar mot begreppet väckarklocka.
Kommunens VA-chef Niklas Söderholm och kommunchefen Anders Axelsson, båda två relativt nya på sina jobb, kommenterade också situationen. Mellan raderna anades viss kritik av deras respektive föregångare, och de senaste årens höga rotation på kommunens chefsposter tycks vara en bidragande orsak till att kommunen tappat greppet om VA-frågorna.
– Användandet av investeringsmedel för att laga läckor såg jag till att det upphörde direkt när jag började i januari 2021. Under våren har vi gått igenom vilka ledningar som läcker mycket och gjort bedömningar för vad vi behöver åtgärda och i vilken ordning, sa Niklas Söderholm.
Allvaret underströks ytterligare senare på samma möte, när kommunstyrelsen beslutade att avsätta 4 miljoner kronor för akuta reparationer av en 400 meter lång "uttjänt" dricksvattenledning längs Mariefredsvägen som "orsakat stora problem" de senaste åren.