Den ideella organisationen Mentor arbetar med mentorskap för ungdomar mellan 13 och 17 år. En mentor är som en vuxen kompis som finns där för en. Maja Thorsén, biträdande rektor på Frejaskolan, håller i projektet här i Gnesta.
Vad är mentorsprogrammet?
– Det är ett program med syfte att stärka ungdomarnas självförtroende, öka deras trygghet och få dem att må bra. Det ger ungdomarna en möjlighet att utvecklas.
Vilka riktar sig det här till?
– Det är till för alla som vill ha en egen vuxen att prata med, som inte är en del av familjen.
Mentorerna ska träffa mentorsungdomarna ungefär två gånger i månaden, och mentorskapet sträcker sig över ett år. Det är däremot inte ovanligt att man byggt upp en relation och fortsätter att ses även efter det här året.
Sedan år 2011 har mentorsprogrammet funnits i Gnesta och just nu är det drygt 13 olika par som träffas. För att bli mentor behöver man vara minst 20 år gammal. Man fyller man i en ansökan och blir kontaktad av Maja. Sedan får man gå på en utbildningsdag, gå på intervju och så görs det även ett utdrag ur belastningsregistret.
– Eftersom det handlar om ungdomar är det väldigt viktigt. Sen måste man ha tillåtelse av föräldrarna och de får alltid träffa mentorerna innan. Det är viktigt att veta vem det är ens barn träffar.
Under året anordnas handledarträffar, där mentorerna får träffas och lära av varandra. Eftersom det handlar om tonåringar kan det finnas frågor som man själv inte vet hur man ska svara på.
– Man får inte glömma att en mentor inte är någon socialarbetare utan bara en vanlig vuxen kompis.
Planen är att projektet ska fortsätta så länge det finns behov, och i dagsläget finns det.
Vad har ni fått för respons?
– Det är så kul, den är bara positiv, från alla håll.
Byline: Erik Hedenvind