Kullman: "Det är beredskapen som kostar pengar"

Ett falsklarm likt insatsen vid Klämmingsberg på tisdagsmorgonen kostar räddningstjänsten omkring 10 000 kronor i timmen, enligt räddningschefen Patrik Kullman.

Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Foto: Magnus Grimstedt

Gnesta2021-07-20 16:20

Det som började som en befarad drunkningsolycka vid Klämmingsbergsbadet tidigt på morgonen visade sig några timmar senare handla om ett missförstånd. Den försvunne mannen hittades hemma i sin egen bostad.

Då hade en stor sökinsats pågått i drygt två timmar, med räddningspersonal från både Gnesta, Nyköping och Södertörn. Trots det blir notan för skattebetalarna relativt lindrig, enligt räddningstjänsten.

– Vi har ju en beredskap för att kunna åka på händelser. Det är den beredskapen som kostar pengar, oavsett om vår heltidspersonal åker på larm eller är på stationen och övar, säger Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

De merkostnader som uppstår handlar främst om deltidsbrandmän som får ersättning om de måste lämna sina ordinarie arbeten. Men det är en relativt liten utgift på det stora hela, menar Kullman.

– Det är klart att vi vill undvika att onödiga larm, våra heltidsbrandmän kan göra nytta på andra sätt än att åka på larm i onödan. Men vi vet också att det är en ganska stor mängd av de larm vi åker på som i efterhand visar sig inte vara någon fara, säger Patrik Kullman.

Ofta handlar det om falsklarm utlösta av automatlarm eller rökpelare som visar sig komma från kontrollerade eldar. Fall där personer misstänkts ha ramlat från båtar är också ganska vanliga.

– Vi vill ändå inte att folk ska bli överdrivet försiktiga. Tror man att vi behövs så ska man ringa 112, säger Patrik Kullman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!