– Radon finns utpekat under området hälsa och säkerhet i regeringens miljökvalitetsmål God bebyggd miljö. Nu har vi resurser att prioritera det här och kommer starta upp ett projekt under året, säger Ellinor Lundin, miljöchef på Gnesta kommun.
Totalt är det ett 60-tal fastighetsägare som hyr ut bostäder i kommunen, allt från Gnestahem till mindre aktörer som hyr ut enstaka bostäder.
– Exakt hur många bostäder det handlar om vet vi inte än, vi ska börja med en inventering, säger Ellinor Lundin.
Mätperioden för radon brukar avgränsas från oktober till april, eftersom vi är inomhus och har fönster och dörrar stängda i större utsträckning under vinterhalvåret. En mätning ska helst pågå i två månader.
Radon är en radioaktiv gas som ökar risken för lungcancer. Radon kan komma från både byggmaterial, bland annat blåbetong som användes fram till 70-talet, och från berggrunden.
– Sedan tidigare finns det kartor med identifierade högriskområden för markradon i kommunen, berättar Ellinor Lundin.
Samhällsbyggnadsnämnden fattar i dagarna beslut om en behovsutredning där tillsynsområden för miljöenheten de kommande tre åren prioriteras. Förutom radontillsyn blir det under samma period lite extra fokus på att reglerna för rökfria allmänna platser som infördes 2019 efterlevs. Här handlar det främst om att se till så att det finns skyltar med överkryssade cigaretter på busstationer, lekplatser och andra miljöer som omfattas av lagen.