Rätts(o)säkert för barn och unga

Arbetssituationen för de av Gnestas socialsekreterare som arbetar med barn och unga omgärdas av struktur och rutiner. Det konstaterar en granskning som kommunens revisorer har begärt. Men det finns vissa förbättringsområden.

Gnesta2015-06-11 09:47

Enligt en kartläggning av Sveriges kommuner och landsting (SKL) är många socialsekreterare i landets kommuner oerfarna och får dåligt stöd i sin arbetssituation, samtidigt som antalet ärenden de ska handlägga bara ökar. Med anledning av det har Gnestas kommunrevisorer låtit genomföra en granskning av den del av vuxen- och omsorgsförvaltningens verksamhet som gäller myndighetsutövning för barn och unga. Genom att titta på de anställdas arbetssituation vill man samtidigt utreda huruvida verksamheten är rättssäker från barnens perspektiv.

Resultatet är relativt positivt: av granskningsrapporten framgår bland annat att det finns rutiner för inskolning av nyanställda, att kommunen ställer relevanta krav vid rekrytering och att verksamhetschefen finns tillgänglig som stöd.

Samtidigt konstateras att ledningssystemet är ostrukturerat och inte ger det stöd som behövs, samt att den enskildes möjligheter att vara delaktig i planeringen av utredningar och insatser som gäller henne eller honom själv bör ses över.

Vidare behövs det bättre rutiner för att bedöma möjligheterna att möta barnets behov vid placering av ensamkommande flyktingbarn på institutioner som inte ingår i kommunens ramavtal. "Detta är en brist som påverkar effektivitet och kvalitet men också rättssäkerhet", står det i granskningsrapporten. Slutsatsen är att det är något som snarast bör ses över för att en god vård ska kunna säkerställas.

Vuxen- och omsorgsnämnden har nu till och med den 15 oktober på sig att svara revisorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!