– Vi kämpar och sliter i coronatider och har inte fått en krona i stöd från staten. Ändå kommer Skatteverket och gör så här mot oss, säger ägaren till restaurangen som är märkbart irriterad när tidningen når honom på telefon.
Alkoholtillståndet drogs in i början av året efter att Skatteverket upptäckt återkommande fel i personalliggaren, där det ska framgå vilka som jobbar på en arbetsplats. Företaget hade då fått en erinran 2018 och en varning 2019 av samma anledning. Personer som till synes jobbade på restaurangen ska ha lämnat lokalen när inspektörerna bad att få granska personalliggaren.
Men enligt ägaren rör det sig om enstaka misstag snarare än systematiskt fusk.
– Det har hänt att man glömt skriva sitt namn i personalliggaren när man jobbat 12 timmar och är stressad. Alla kan göra fel. Men jag har alltid betalat mina skatter och skött mig under de 10 år jag drivit företag, säger ägaren.
Han har överklagat beslutet, och kammarrätten beslutade nyligen om inhibition i väntan på domen. Det betyder att restaurangen kan fortsätta sälja alkohol fram till att målet är avgjort, och tyder på att företaget kan ha visst fog för sina protester.
Marie Johannesson, alkoholinspektör i Nyköping, menar att målet kan få prejudicerande betydelse. I vanliga fall är det mer än en enskild brist som ligger till grund för ett indraget tillstånd.
– Återkallelse är ett ganska stort ingrepp. Men vi har ju använt oss av den sanktionstrappa som finns med erinran, varning och sedan återkallelse. Nu får rätten pröva om det räcker. Vi vet faktiskt inte hur det kommer att få, det blir lite spännande, säger Marie Johannesson.
Hon påpekar också att beslut om att dra in alkoholtillstånd formellt fattas av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden, inte av alkoholinspektörerna.
Någon som inte tycker den här historian är särskilt spännande är restaurangägaren. Han är dock glad över beslutet om inhibition som gick företagets väg.
– Nu får vi sälja alkohol igen. De säger att det är 90 procents chans att vi vinner det här.
Den andra Gnestarestaurangen som fick sitt alkoholtillstånd indraget nyligen har också överklagat beslutet till förvaltningsrätten. I det fallet handlade det om att ägaren bedömdes vara olämplig, eftersom han bland annat inte lämnat in sin bokföring i tid. Det finns enligt kommunen inget samband mellan de två indragna tillstånden.