Många är verksamheterna som kommit och gått på Stora hotellet de senaste åren, detta trots fin lokal och bra läge. Sedan 2010 har lokalen bytt ägare minst tre gånger.
Gnestabon Linda Ekeberg var en av dem som såg att restaurangen mitt i centrala Gnesta nu är till salu – igen.
– Jag tänkte: "Fan, ska vi inte göra något som faktiskt fungerar?" säger hon.
Via en Facebook-tråd i gruppen "Gnesta tillsammans" uppmanade Linda Ekeberg andra Gnestabor att komma med förslag på vad "vi faktiskt vill ha och behöver i vår lilla by". Genast började förslagen trilla in, bland annat dansbandsställe, aktivitetshus för ungdomar, karaokebar och ett gym.
– Jag skulle gärna se något annat än en restaurang där, men då gäller det ju att rätt person går in och satsar ordentligt. Det är rätt mycket jobb som behöver göras, men jag tror det skulle bli bättre om det blev något annat där, säger Linda Ekeberg.
Trots de uppenbara svårigheterna att få det att gå runt i Stora hotellets lokal hoppas hon att en eventuell ny ägare ser alla kommentarer i "Gnesta tillsammans"-tråden och får idéer till en verksamhet som kanske kan överleva längre en ett par år.
Samtidigt är Linda Ekeberg väl medveten om hur svårt det kan vara att få en verksamhet att gå runt, trots Stora hotellets läge mitt i smeten. Bistron på stationshuset och Gnesta strands restaurang är inte de enda konkurrenterna, utan även utbudet i andra kommuner.
– Folk rör ju sig också mot Nyköping, Södertälje och Stockholm, säger hon.
En som vet hur svårt det kan vara är krögaren Feramus Pektas. För sju år sedan gjorde han ett tappert försök att driva en à la carte-restaurang, som även fungerade som nattklubb på helgerna. I samband med att han tog över lokalen 2010 flyttade han också till Gnesta för att bygga sig ett liv här.
– Jag kämpade och kämpade, men det fungerade inte, säger krögaren som gav upp efter knappt ett och ett halvt år.
Enligt Feramus Pektas var bland annat den höga hyran en av orsakerna till att hans verksamhet inte gick runt, en hyra som då låg på drygt 28 000 kronor i månaden. Krögaren anser att hyresvärden måste sänka hyran rejält om man ska kunna få en seriös hyresgäst som kan behålla sin verksamhet.
– Om någon försöker starta något så kommer man krascha efter ett år.