Det var under tre dagar i juli som SN rapporterade om särskilda boenden och hur anhöriga till seniorer i Gnesta upplevde att det var väldigt svårt att få en plats för sina äldre. Svårare än i andra delar av landet menade de.
En av de äldre hade de anhöriga kämpat för i flera år innan han fick sin plats. Nu har den 90-åriga kvinnan, vars dotter Annika SN talade med, också fått en plats. Beskedet kom för bara några dagar sedan.
- Det känns väldigt bra, säger Annika. Men jag har varit jättearg. Det har känts som ett långsamt mord på mamma. Och jag har fått stötta henne mycket för att hon till slut ska säga vad hon längtar efter, att känna sig trygg och vill ha omsorg. Det satt långt inne för henne att erkänna det.
Även socialnämndens ordförande Birgitta Brus (S) stämde in i kritiken om att det var svårt att få en plats. Hon lovade krafttag och att man skulle "diskutera frågan hett" under hösten. Nu berättar Birgitta Brus att det pågår en utredning där man ser över de riktlinjer som finns vid en ansökan om särskilt boende.
- Meningen är att vi ska sänka ribban och även se till mer sociala problem, säger hon. Man måste få åldras i trygghet.
Utredningen undersöker också hur stort behovet av platser på särskilda boenden är i Gnesta. Något som inte är helt lätt, berättar Birgitta Brus. Men hon står fast vid att det behövs fler platser för att tillgodose det behov som finns.
Eftersom socialtjänstlagen är en ramlag finns det utrymme för tolkningar, vilket gör att kommuner kan göra biståndsbedömningarna olika.
- Kommunerna har bara ramlagar att följa och gör det utifrån den politiska färgen kommunen har. Tjänstemännen har i sin tur sitt eget sätt att genomföra beslutsfattandet på, sa Susanne Iwarsson, professor på Lunds universitet, som särskilt forskar på aktivt och hälsosamt åldrande, till SN den 20 juli.
Nu vill tjänstemännen veta hur Gnesta socialnämnd vill att lagen ska tolkas. Även detta tittar man nogare på i utredningen, berättar socialchef Marja Kammouna.
- Var ligger nämndens tolkning för skälig levnadsnivå? Det är det vi vill ta reda på nu. Vi måste jobba för att få en likställighet i besluten. Det finns alltid inom alla områden en möjlighet till förbättring.
FOTNOT: Annika heter egentligen något annat.