Ett larm om översvämning på Sjögatan i Gnesta kom in till SOS på fredagsförmiddagen. Kommunen bedömde att de behövde hjälp och därför skickades även räddningstjänsten till platsen.
– Det är någon form av översvämning i Gnesta och vi bistår kommunen. Det är en ganska stor översvämning så de är oroliga att det ska hota avloppet, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Per Tillander.
På platsen jobbade de för att hålla vattenmängderna i schack så att inte avloppsbrunnen vid kommunens avloppspumpstation vid Frösjöstrand svämmar över och vatten därifrån kommer ut i sjön, med förorening som följd.
– Vi har extremt höga flöden och SMHI har gått ut med en gul varning. Men den här situationen upptäckte vi idag, när vi såg att grönytorna och gräsmattorna vid pumpstationen var översvämmade, säger Gnesta kommuns VA-chef Niklas Spets.
– Nu ska vi försöka bygga barriärer och pumpa bort det här vattnet så att vi slipper få den här avloppsbrunnen översvämmad, säger Peter Lifvenhage, insatsledare.
Niklas Spets förklarar att kommunen har slagit upp en liten låda med reglar runt pumpstationen.
– Det är en ytterst provisorisk lösning. Men vi får avvakta till måndag och se om vädret lugnar sig. Sedan får vi vidta ytterligare åtgärder, säger han.
Enligt Peter Lifvenhage finns ett generellt problem med höga vattenflöden i kommunen – även om motsvarande situation aldrig uppstått.
– Det är en kombination av nederbörd och snösmältning som ligger bakom. Vårt system med sjöar och ån klarar inte av så mycket vatten när det är tjäle i marken, säger han.
Niklas Spets förklarar att området har gamla ledningar som inte är helt tätat.
– Så när det kommer så mycket dagvatten och sjövatten som rinner in i brunnarna får vi otroliga problem. Vi har inte den kapaciteten, varken i ledningsnätet eller pumpstationen, säger han.
När det kommer mer vatten än systemet klarar av att hantera återstår att ”bredda” – vilket innebär att avloppsvattnet leds orenat i sjön – i stället för att pumpas vidare till reningsverket.
– Det är en säkerhetsfunktion som finns i ledningsnät och används lite titt som tätt. Vi önskar absolut att vi kunde ta hand om allt men vart ska man göra av en sjö? Jag tror inte någon har det svaret, säger Niklas Spets.