Linda Lundin agerar i farfaderns anda

Hon lärde sig politiken med småbarn hemma under heltidsstudier. Linda Lundin (S) vill freda äldres och svagas rätt i samhället.

"Det känns otroligt stort att väljas till ledare för socialdemokraterna i Gnesta", säger Linda Lundin, 34.

"Det känns otroligt stort att väljas till ledare för socialdemokraterna i Gnesta", säger Linda Lundin, 34.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-03-15 19:11

Maj 2014, en ung kvinna promenerar över gravplatsen vid Vårdinge kyrka. Hon vecklar ut ett papper men upprepar där sitt första maj-tal utantill, om att stå upp för allas rätt till samma chanser och om rätten till en värdig ålderdom.

På graven hon stannat vid står namnet Gösta Lundin.

– Det jag fått politiskt har jag fått av farfar, säger Linda Lundin, 34, socialdemokraternas kommande toppnamn i Gnesta kommun.

På måndagskvällen röstades hon fram som gruppledare av ett enigt årsmöte.

– Det känns otroligt stort. Jag är hedrad och det känns superbra, säger Lundin.

Den ensamstående tvåbarnsföräldern och redovisningsekonomen Lundin är trots sina unga år känd för kommunborna som ordförande i barn- och utbildningsnämnden 2012-2016 och återigen sedan 2018.

undefined
"Det känns otroligt stort att väljas till ledare för socialdemokraterna i Gnesta", säger Linda Lundin, 34.

Mindre känd är kanske bakgrunden. Lundin växte upp på lantliga Simonsdal, mellan Gnesta och Mölnbo, där trädgårdsmästaren och ur-socialdemokraten Gösta var centralgestalt.

– Farfar har tagit mamma- och papparollen lite grand. Han skjutsade oss till bussen och aktiviteter, han hade uppdukade frukostar och satt och tragglade bokstäver med oss på eftermiddagarna, minns Lundin.

– Han är den som värnat om att vi fick en bra barndom, mamma och pappa jobbade väldigt mycket. När de sedan separerade var han den trygga punkten.

Linda Lundin hade "ingen direkt plan" i livet, och började knega med rörmokeri, hemtjänst och äldrevård efter gymnasiet. Utan att det var planerat blev hon mamma som 22-åring, men när hon baxade barnvagn i trapporna i centrala Gnesta föddes längtan att plugga vidare.

Det blev fyra år företagsekonomi på Mälardalens högskola, och parallellt, 2010, klev hon in i kommunalpolitiken.

– Johan Rocklind fick in mig i politiken. Det här ska du göra, sade han, berättar Lundin, som i 15 år levde ihop med nuvarande S-kommunalrådet Rocklinds kusin.

Med farfaderns rättspatos och klassmedvetenhet, men också sin egen passion för att debattera och diskutera, blev hon gradvis varm i kläderna. Hon avancerade till kommunens mäktigaste politiker i barn- och utbildningsfrågor, och var med och fattade beslutet att lägga ned Laxne skola 2016. 

Därefter satsade hon på karriären, där hon varit trogen medarbetare på ett bolag i Södertälje som finansierar fordonsköp och leasing. 2018 återkom hon, och ser inga större problem att kombinera heltidsjobb med politikerrollen som arvoderas på 20 procent.

Lundin har också viss utbildning inom affärsjuridik och vill gärna använda juridiska verktyg även i kommunpolitiken.

– Jag tycker om att läsa på olika lagtexter och regelverk. Jag vill att vi ska göra rätt. Jag är väldigt så, säger Lundin.

Hon ser sig själv som exempel på att man kan göra en klassresa i det svenska samhället och beskriver sig efter viss tveksamhet som hemmahörande till vänster inom den socialdemokratiska rörelsen.

Vad brinner du för politiskt?

– Det ska inte spela någon roll, om du är äldre och har slitit ett helt arbetsliv, jag vill se till att man får en värdig ålderdom. Jag vill inte att man ska kunna köpa sig före i kön. Alla ska få lika förutsättningar att påverka sina enda liv, och samhället ser inte ut så i dag.

– Du ska kunna växa upp, välja skola, alla har inte de möjligheterna. Det handlar om svagas rätt i samhället.

Tidningen frågar några politiska motståndare om Lundin.

"Det är positivt att man valt en kvinna. Linda Lundin är en erfaren politiker trots sin ungdom. Men hennes ledning av barn -och utbildningsnämnden imponerar inte. Hon har inte värnat tillräckligt om skolan som har fått vidkännas nedskärningar som drabbat barnen", skriver Lena Staaf (V).

Staaf är kritisk mot att skolresultat "trots satsningar på utbildad personal legat på fortsatt bottennivå" och mot "att nämnden fått arbeta flera månader utan en fungerande budget".

Lundin talar om att fortsatt satsa på kompetensväxling inom skolan och att växla upp arbetet mot psykisk ohälsa hos både unga och äldre, samt för tidiga insatser kring hemmasittare.

– Jag tror att det går alldeles utmärkt för henne. Hon har varit med länge, jag har förtroende för Linda. Det är kul tror jag och en lite yngre kraft, ett bra val, säger Sarah Kinberg (L).

Johan Rocklind har aviserat sin avgång senast till årsskiftet. När han kliver av är Linda Lundin, beroende på valresultat i höst, beredd att ta paus från yrkesrollen och kliva in i politikerrollen på heltid.

Om ett par veckor kungör S sin kandidatlista inför höstens val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!