Som SN tidigare har kunnat rapportera så tog politikerna upp frågan om ekonomisk ersättning när kommunstyrelsen sammanträdde för en vecka sedan. När det nu även står klart vilka personer majoriteten nominerar till de olika posterna går det att se ett tydligt mönster. Största vinnarna blir Moderaterna som förväntas få flest poster där arvodet höjs. Förlorarna blir oppositionen. Men Håkan Ekstrand, gruppledare för Centerpartiet och tilltänkt oppositionsråd, är inte negativ.
– Gentemot det system som är i dag är det ändå en liten ökning, så vi är inte negativa.
Låter det rörigt? Ja turerna kring arvodesfrågan i Gnesta har varit många. I dag utgår ersättningen från ett fyra år gammalt system. I juni antogs dock ett nytt reglemente där ersättningarna till politikerna skulle öka, till stor del eftersom ersättningen skulle börja beräknas efter riksdagsmannaarvodet (61000 kronor i månaden). Tanken var att det nya reglementet skulle träda i kraft först nu i januari. Men nu har alltså frågan om arvodena väckts till liv igen.
Om majoritetens nomineringar går igenom blir Ann-Sofie Lifvenhage (M ) vice ordförande i kommunstyrelsen. En post där ersättningen höjs med 40 procentenheter från det förslag som antogs i juni. Med andra ord – 24 400 kronor mer. Något som då gör att ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen har lika stor ersättning.
– Det är en ny majoritet med två jämnstora partier. Så vi har fördelat resurserna så att den följer mandatfördelningen, säger Ann-Sofie Lifvenhage.
Men ni sänker ju också oppositionsrådets ersättning i kommunstyrelsen med fem procent?
– Det är för att vi har ett oppositionsråd med mycket färre mandat än tidigare. Sett till mandaten borde vi sänka arvodet mer men det känner jag inte att vi kan göra.
Ann-Sofie Lifvenhage menar att förändringar för oppositionen är rimliga eftersom arbetsuppgifter försvinner i och med den nya mandatfördelningen. Efter valet 2010 var Ann-Sofie Lifvenhage, då i opposition, kritisk till majoritetens beslut att införa en första vice ordförande eftersom det skulle öka kostnaden för politiken.
– I de förhandlingar vi fört har vi sagt att det totala taket för politiken inte ska öka, sedan hade Miljöpartiet (då första vice ordförande) få mandat till skillnad från Moderaterna som i dag som har nästan en tredjedel, säger Ann-Sofie Lifvenhage.
Men det totala taket för politiken kommer ju öka?
– Om du jämför med 2010 (det system som gäller i dag, reds anm) så ja men om du jämför med förslaget i juni så nej.
Miljöpartiet är det enda parti som varit kritiska till det nya förslaget. Dock handlar kritiken inte om summorna utan om att ingen analys av kostnaderna gjorts. Beslut om arvodena förväntas tas på kommunfullmäktige på måndagskvällen.