Så blir nya "Solsidan" – färdigbyggt 2021

Gnestahems kommande lägenhetsprojekt Solsidan blir ett L-format hus med fyra våningar. Upphandlingen av bygget startade förra veckan, och inflyttning är planerad till våren 2021.

Här, i hörnet vid Frönäsrondellen, ska Gnestahem bygga 37 lägenheter.

Här, i hörnet vid Frönäsrondellen, ska Gnestahem bygga 37 lägenheter.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2019-06-04 07:23

Kommunens allmännyttiga bostadsbolag Gnestahem ska bygga 37 lägenheter i det sydöstra hörnet vid Frönäsrondellen, intill det nybyggda äldreboendet Strandhagen. Bygget har fått namnet "Solsidan", tack vare lägenheter i söderläge och planerade solpaneler på taket.

Förra veckan gick Gnestahem ut med en upphandling för att hitta en entreprenör som kan bygga lägenheterna. Bygglovsansökan ska lämnas in den här veckan.

Lägenheterna är planerade i en L-formad huskropp, med en innergård mot de svartgula husen på höjden strax österut. Enligt en ritning får området en infart via en ny tvärgata från Mariefredsvägen, strax söder om rondellen.

– Det blir en ny lokalgata och vi vill binda samman utemiljön med den som finns vid Strandhagen, men det är inte tänkt som en genomfart, säger Sabina Grennard, chef för fastighetsutveckling på Gnestahem.

Om allt går som planerat ska bygget sätta igång till hösten, och lägenheterna beräknas vara färdiga för inflyttning våren 2021.

På grund av den pågående upphandlingen vill Sabina Grennard inte kommentera marknadsläget. Men någon större oro för att det ska komma få eller inga anbud tycks inte råda.

– Nej, vi är inte oroliga. På tidigare projekt har vi oftast fått in flera anbud.

Platsen ser redan i dag ut som lite av en byggarbetsplats. Det beror på att marken inte har återställts efter andra projekt i området, i väntan på Solsidanbygget.

Projektet finns med i en detaljplan som klubbades för flera år sedan. Men när behovet av billiga hyresrätter ökade efter flyktingkrisen 2015 lades planerna på is, då Gnestahem i stället valde att satsa på lägenheterna ett par stenkast bort, vid Åkervägen.

Efter en utdragen överklagandeprocess drivs nu i stället de två byggprojekten parallellt.

Utöver de två projekten har Gnestahem inga andra projekt på gång. I de tidiga skisserna för centrumkvarteret, som kom för drygt ett år sedan, fanns Gnestahem med på ett hörn. Men de planerna har än så länge inte lett till något konkret.

– Som det ser ut just nu så är behovet av lägenheter oerhört stort. Men det är många faktorer som avgör om det är vi som ska ta ett kliv till eller om det finns privata aktörer som också agerar på marknaden. Ytterst är det bolagsstyrelsen som tar beslut, säger Sabina Grennard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om