Så farligt är PFAS – kan ge cancer och hormonstörningar

"PFAS tas upp i växter och djur, så vi får i oss det genom vatten och mat, speciellt fisk och skaldjur", säger professor Christina Rudén.

"Det här måste få ett stopp. Det är dåliga kemikalier som inte är bra för människor", säger professor Christina Rudén som forskar om hur man riskbedömer och riskhanterar farliga kemikalier.

"Det här måste få ett stopp. Det är dåliga kemikalier som inte är bra för människor", säger professor Christina Rudén som forskar om hur man riskbedömer och riskhanterar farliga kemikalier.

Foto: Rickard Kilström

Gnesta2024-02-15 19:43

Det är i skrivande stund oklart hur och i vilken omfattning PFAS förekommer kring Stjärnhov. Gnesta kommun söker svar.

Klart är att PFAS är en stor grupp kemikalier som finns överallt. Det bryts inte ner, utan stannar kvar i naturen. 

– Så länge vi fortsätter använda PFAS och ämnena släpps ut i miljön så kommer koncentrationen i våra kroppar att öka, säger hon.

Stockholms universitet gjorde en undersökning med blodprov på 1 500 ungdomar över hela landet. Provtagningen gjordes 2016–2017. Analyserna är klara och rapporten ska snart släppas.

– Rapporten visar att hälften av ungdomarna överskred de hälsobaserade gränsvärdena och det ökar sannolikheten för skador på människokroppen, säger Christina Rudén.

Hon berättar också att det egentligen inte är någon som vet riktigt exakt vad som kommer hända. 

– Men PFAS kan orsaka cancer, hormonstörningar och ge effekter på immunförsvaret, säger hon.

PFAS finns i en stor mängd användningsområden. Bland annat i brandskum, impregnerade textilier och kosmetika.

– Ämnet är väldigt användbart inom industrin. Att det är farligt har de vetat om sedan 60–talet men det har tillverkarna mörkat, säger hon.

Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna har gemensamt tagit fram ett förslag som innebär att 10 000 PFAS-ämnen kan komma att förbjudas inom EU. Idag är bara cirka 1 000 förbjudna. Förhoppningen är att EU-kommissionen ska fatta beslut under 2025 och att förbudet träder i kraft något eller några år senare.

– Att det blir förbjudet på EU-nivå är väldigt viktigt för att få ner halterna. Den kemikalietillverkande industrin måste verkligen ta sitt ansvar här, säger Christina Rudén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!