En bysåg i modern tappning.
Så beskriver Kristian Fredmark, en av dem som driver Norrgårds såg i Blackstaby utanför Gnesta, sin verksamhet.
Förr fanns sågar lite varstans på landsbygden, Kristian Fredmarks farfars far och far drev såg i Mölnbo in på 1960-talet. Sedan dess har de storskaliga sågverkan tagit över. Att konkurrera med dem med samma produkter går inte för en småskalig bysåg. Men det finns andra, mer speciella och skräddarsydda produkter, som den storskaliga sågindustrin inte tillhandahåller.
– Vi gör sånt som andra inte pysslar med, mycket för byggnadsvård, och för äldre hus, säger Kristian Fredmark.
– Och ibland får man sådana här särskilda uppdrag, som är lite hemliga, säger Sanna Samrell, sambo med Kristian och en av dem som driver familjeföretaget.
Som att göra dekoren till årets julkalender i SVT. Först var förfrågan något diffus. När det stod klart att det handlade om julkalendern, och att Norrgårds såg verkligen skulle få uppdraget, fanns det två månader kvar att göra allting klart.
– Men september, oktober och november är oftast lågsäsong för oss, så det passade bra, säger Kristian Fredmark.
Årets julkalender Snödrömmar utspelar sig i Sápmi och, enligt SVT, i en "samisk föreställningsvärld där naturen rymmer fler världar än den mänskliga." Den samiska kulturen präglade också uppdraget till Norrgårds såg.
– Det vi gjorde skulle passa in i den samiska miljön, det var väldigt noga, och superviktigt att det blev rätt, säger Kristian Fredmark.
Bland annat levererade de material till kåtor. Kraven var specifika.
– Det var väldigt fokus på att det skulle vara i björk, och att det skulle vara ung björk i en viss dimension, berättar David Samrell, en annan av medarbetarna i familjeföretaget.
Virket har tagits från de egna markerna, och för att hitta rätt träd, unga björkar, ofta i en speciell form, fick han ge sig ut och leta i skogen med fyrhjuling, berättar David.
Sågen hämtar sitt virke från närområdet, från egen skog eller från grannar.
– Vi försöker tänka småskaligt och värna de naturresurser som finns, säger Kristian Fredmark.
Småskaligheten gör att sågen kan leverera virke i udda dimensioner, men också ovanliga träslag. I anslutning till sågen finns ett snickeri, där materialet till julkalendern gjordes i ordning före leverans till studion i Stockholm – där producentens snickare lade sista handen vid det hela.
Ska ni kolla på julkalendern nu då, och se om ni känner igen något av det ni gjort?
– Ja, verkligen, det är ett måste, säger Sanna Samrell.