Samråd på väg mot ansökan

Gnesta kommun har tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning över de planerade åtgärderna vid Frösjöstrand. Nu ska markägare och andra myndigheter få en chans att säga sitt innan ärendet ska upp i domstol.

Frösjöstrand.jpg

Frösjöstrand.jpg

Foto:

Gnesta2015-09-02 22:22

Först ut var länsstyrelsen, som i ett samråd med Gnesta kommun framförde vissa synpunkter på det material som tagits fram.

– En synpunkt var att vi måste visa på ett nollalternativ, säger Christer Andén, avgående chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Nu har en mer detaljerad förklaring till varför just den här platsen borde bli en badplats och vad som händer om marken inte används för ändamålet förts in i miljökonsekvensbeskrivningen.

– Vi vill ha en tätortsnära badplats för att folk inte ska behöva ta bilen dit, och då finns det inte så många alternativ. Och om vi inte gör något så ligger de här föroreningarna kvar, nu kommer vi kapsla in dem, säger Christer Andén.

När nu synpunkterna från länsstyrelsen har förts in i dokumentet är det dags för markägare och andra intressenter att säga sitt. I nästa vecka hålls ett informationsmöte för berörda, och senast den 21 september ska de höra av sig med eventuella synpunkter.

Därefter går ärendet återigen tillbaka till länsstyrelsen som ska avgöra om de planerade åtgärderna utgör en betydande miljöpåverkan, eller bara miljöpåverkan. Om det klassas enligt den högre skalan ska även statliga myndigheter som Naturvårdsverket få säga sitt. Men för att vinna tid har Gnesta kommun skickat materialet även till dem redan nu.

– De kanske konstaterar att det här är inga problem så slipper vi hålla på och vänta i olika steg, säger Christer Andén.

Men det kan också bli så att de inte tittar på dem förrän det kommer besked från länsstyrelsen att de måste göra det. I sådana fall krävs ytterligare åtminstone ett par månader innan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet kan skickas in till mark- och miljödomstolen. Syftet med hela processen är att själva domstolsprövningen ska gå så smidigt som möjligt.

När ansökan väl är inskickad gissar Christer Andén att prövningen tar åtminstone ett halvår till.

– Vi ska ju inte bygga den här badplatsen under en viss period på året. Nu har vi redan tappat ett år, det spelar ingen roll om det tar sex månader eller nio månader, bara att vi får det här tillståndet före nästa sommar, säger han.

Det är framför allt på sensommaren, då vattenståndet är lägre än på våren, som det kan bli aktuellt att anlägga badplatsen och de intilliggande båtplatserna, alltså tidigast om ett år.

– Badpremiären dröjer lite, säger Christer Andén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!