Vad är Östergården på Ek?
– Det är en liten, småskalig odling av ekologiska grönsaker. Vi har höns, myskankor och lite hästar, tar hö och odlar ekologiskt.
När öppnade ni gårdsbutiken?
– Vi har väl odlat sen 2010 kanske, och har varit medlemmar i bondens Marknad i Mariefred och Malmköping. Sen har vi provat att öppna gårdsbutik, det är väldigt nytt. Vi smög i gång lite grann i september förra året för att känna oss för. Det var kul och kändes som att det skulle kunna funka, så då har vi smugit i gång nu också med de första grönsakerna.
Vad har ni för grönsaker nu?
– Vi har tomater och sallad, gurka, fänkål, potatis och dill och persilja. Vi odlar på ett hektar ungefär. Allt hänger på vädret eftersom vi inte ligger vid nån sjö: när grönsakerna är slut så är de slut.
Hittar folk dit?
– Ja, vi är förvånade själva faktiskt. Vi har inte gått ut och annonserat eller nånting, men vi har en skylt vid vägen så det är en jämn ström.
Hur kom det sig att ni började med det här?
– Det är en bra fråga. Jag har alltid gillat trädgård, från början var det perenner. Jag är utbildad trädgårdsmästare och min sambo är lantbruksutbildad, även om ingen av oss jobbat med det. När vi köpte gården började vi odla mer och mer. Sen tänkte vi att antingen lägger vi ner eller så satsar vi ordentligt. Vi bestämde oss för att utveckla det så jag gick på Skillebyholm och lärde mig om biodynamisk odling. Min sambo kan odla på fält och jag i trädgård så då slog vi våra påsar ihop yrkesmässigt.
Lever ni på gården?
– Drömmen är ju att kunna leva en halvtid på det här. Vi jobbar båda på sidan om, men det här är ju ett sätt att leva. Man brinner för det.