Seniorer besvikna efter indragen vattengympa

De välbesökta passen med vattengymnastik på Frejabadet har blivit allt färre, något som retar pensionären Eva Surtell.

Vattengympapassen på simhallen har blivit allt färre den senaste tiden.

Vattengympapassen på simhallen har blivit allt färre den senaste tiden.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2019-11-19 15:17

Under det senaste året har kommunen ordnat vattengymnastik på simhallen tre gånger i veckan, och passen har varit mycket populära bland äldre Gnestabor.

– Vi är en grupp tanter i 70-årsåldern som har väldigt skoj tillsammans. Vattengympa är både roligt och en väldigt bra träningsform för äldre, berättar Gnestabon Eva Surtell.

Men sedan sommaren har antalen pass minskat och nu är det bara ett tillfälle i veckan. Dessutom har en maxgräns införts, tillsammans med ett bokningssystem på nätet. Nu är det i princip omöjligt att delta, då det är krångligt för många att boka och grupperna snabbt fylls upp, enligt Eva Surtell.

– Vattengympan har varit jätteviktig för min kropp och välmående, men nu har jag inte varit med på en månad, säger hon.

Enligt kommunen är det personalbrist som ligger bakom de indragna passen. Men rekrytering pågår och förhoppningsvis kommer det att bli tätare mellan tillfällena i början av nästa år.

– Det är många som uppskattar vår vattengympa. Vi har dessvärre stor brist på ledare för vattengympan, vilket har gjort att vi tyvärr bara har möjlighet till ett pass i veckan just nu, säger Malin Broquist, fritidschef på Gnesta kommun.

Hon påpekar att träningsformen är en "extra service" på simhallen, som inte kostar något utöver inträdet (40 kronor för seniorer).

Maxgränsen per pass beror på att golvet i hallen inte håller för hur många personer som helst samtidigt. Och den som behöver hjälp med att boka tider får gärna höra av sig till personalen på simhallen, menar Malin Broquist.

Därtill kör Smedsta gymnastikförening egen träning i vattnet två gånger i veckan. De passen är dock inte gratis.

Eva Surtell hoppas att det ska bli mer vattenburen gymnastik på Freja så snart som möjligt.

– Jag har klippkort och kan gå och styrketräna, men det är inte alls lika njutbart. Jag tycker att det är väl inte för mycket begärt att kommunen prioriterar oss äldre ibland också, säger hon.

I kritiken mot kommunen har begreppet "Aldrig ensam i Gnesta" även förekommit, följt av ett ironiskt frågetecken. Malin Broquist påpekar att det förvisso är fina ord, men att det har att göra med pensionärsorganisationernas samarbete på Powerhuset snarare än en slogan för hela kommunen.

Träning i vatten brukar nämnas som en väldigt skonsam form av motion som passar bra för äldre personer eller personer med knä- eller ryggproblem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!