Gnesta strand nyöppnar – blir Frösjö wärdshus

Lyxigt, lokalt – och lite show. Det är nya krögarens recept när restaurangen vid sjön, ett av Gnestas landmärken, andas vårluft.

Musikalartisten och matentusiasten Isabel Arne Kilvington, 41, ska driva Frösjö wärdshus, tidigare Gnesta strand.

Musikalartisten och matentusiasten Isabel Arne Kilvington, 41, ska driva Frösjö wärdshus, tidigare Gnesta strand.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta2022-03-17 09:18

I den vackra röda villan mellan järnvägen och Frösjön råder full aktivitet. Efter stiltjen under pandemin – och med ett färskt alkoholtillstånd – är nu restaurangen som hittills hetat Gnesta strand på väg att återuppstå.

– Skillnaden blir egentligen namnbytet, sedan har jag ändrat lite inredningsmässigt och så har jag tagit utbudet och konceptet lite åt ett annat håll, säger Isabel Arne Kilvington, som döper om restaurangen till Frösjö wärdshus

undefined
Ilza Klavina från Stjärnhov putsar fönstren ut mot Frösjön. Stolarna och väggarna har fått ny färg.

Lokalen är både ljus och lite stram, ute på verandan, och mysigt inbonad längre in i lokalen, vid baren och eldhärden. De senaste månaderna har Kilvington gradvis målat om och tapetserat, bytt ut eller fräschat upp möblerna och ersatt porslin och glas – inte sällan med loppisfynd.

– Vi vill gå upp ett snäpp i standard, det ska vara lyxigt, Gnestalyx. Klassiska värdshusrätter och fransk mat, säger 41-åringen och skruvar upp en ny spegel på toaletten.

undefined
Den klassiska restaurangen har fått nya färger och uppfräschad inredning.

Vad gör du själv av uppfräschningen och vad har du lejt ut?

– Jag gör allt själv. Det blir för dyrt annars, säger trebarnsmamman som flyttade till kommunen för några år sedan, lockad av modern som bor utanför Björnlunda.

Isabel Arne Kilvington är i grunden musikalartist, men gav sig in i restaurangbranschen när hon kom hem från utlandet och som ensamstående förälder behövde stabilare arbetsförhållanden.

– Jag startade cateringfirma men har fortsatt jättemycket med underhållning, jag driver en grupp som showar, säger Kilvington, som satsat förtjänsten från en hektisk julföreställning på nystarten.

Hon har ingen formell mat- eller dryckskolning och det blir första gången hon driver krog.

– Detta känns jättekul och utmanande. Jag gillar utmaningar.

– Servispersonalen blir ny, personer jag jobbat med tidigare. Det är bättre med två gediget erfarna personer än flera med mindre rutin, säger Kilvington. 

undefined
Isabel Arne Kilvington knyter en liten men erfaren skara medarbetare till Frösjö wärdshus. Björnlundabon Annika Hagberg har varit restaurangchef på Nyköpingshus.

Värdshuset ska premiera lokal kvalitet. Krögaren räknar snabbt upp: Ålsta och Eks i Gnesta, Peterslunds och Sternersborgs i Björnlunda och Jürss i Hälleforsnäs. Potatisen odlar kocken. Och allra närmast tillverkas husets pralin.

– En mjölkchokladtryffel med apelsin, den gör hantverksbageriet på övervåningen, hon bakar helt i vår vision.

Frösjö wärdshus testar menyerna på fredag och öppnar för allmänheten 25 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!