Alexandra vill rädda världen – med mat från havet

Hållbar kost handlar inte bara om miljö, det handlar också om att få i sig tillräckligt mycket näring. Orden är från Gnestatjejen Alexandra Apelsten, den 19-åriga matinfluencern som vill rädda världen med marin gastronomi.

"Ska vi bygga bostäder på marken eller odla mat?" I en värld med allt mer människor är tidigare Gnestatjejen Alexandra Apelsten övertygad om att havet ska bli vår räddning.

"Ska vi bygga bostäder på marken eller odla mat?" I en värld med allt mer människor är tidigare Gnestatjejen Alexandra Apelsten övertygad om att havet ska bli vår räddning.

Foto: Bernhardina Hörnstein

Gnesta2023-05-19 06:43

Men hon ser problemen med det.

– Sjöpung låter inte så gott kanske, inte blötdjur heller, skrattar hon.

Hennes vänner kanske inte jublar när Alexandra bjuder in till middag.

– Men de har inte spytt i alla fall. De flesta tycker det är kul att jag håller på och experimenterar mig fram med ingredienser från havet. Det de flesta har svårast med är konsistensen. Det är lättare att övertala folk att äta tång än sjögurka. De hade tång på Nobelmiddagen. 

Hon tror att mycket handlar om okunskap, folk vet inte vad de kan göra av produkter från havet

– Det gäller att utbilda hemkunskapslärarna så att barn har med sig det redan från skolan.

Alexandra flyttade ifrån Gnesta för fyra år sedan för att läsa marinbiologi i Lysekil.

undefined
"För mig blev mitt liv komplett när jag flyttade till västkusten, mat och hav!", säger Alexandra Apelsten som tidigare bodde i Gnesta.

– Från att ha tänkt att vegokost är det bästa för miljön har jag insett att det med en marin tvist blir ännu bättre. Hållbar kost ska inte bara vara hållbar för miljön, den måste vara det för individen också. Det innebär att den måste innehålla tillräckligt mycket näring också, protein och mineraler, och det finns att hämta i havet. 100 gram torkad sjögurka består till exempel av 70–80 gram protein. Det är mycket, så med ingredienser från havet kan vi ge rätterna en riktig proteinboost. Och musselpulver innehåller mycket selen, zink och järn.

Eftersom uppblött sjögurka enligt Alexandra inte gör sig så bra på tallrik tycker hon att vi kan börja i en annan ände. Vänja in människor.

– Vi måste få bort musslor och ostron från finmatskategorin, de måste bli den nya vardagsmaten. Och när människor är redo att börja prova marina ingredienser vill jag vara den som har hittat på tio nya rätter med den ingrediensen, för det ska inte vara svårt för dem att testa.

undefined
Havet är Alexandra Apelstens skafferi. "Bara fantasin stoppar mig och den verkar räcka länge."

Hon talar sig varm för musselköttbullar, sjöpungsfond och krämig sjögurksås, älskar att prova sig fram i köket.

– Jag har alltid lagat mat, och bakat. Nu jobbar jag på en restaurang i Lysekil. I sommar ska jag sommarjobba på ett bageri, dels för att jag är mer morgon- än kvällsmänniska men också för att jag vill få mer erfarenhet av den delen också. Dessutom ger det mig tid för mig själv att utveckla mina sociala medier, göra matlagningsfilmer till Tiktok där jag kan nå ungdomar bättre. Pengar är en världslig sak, jag vill lägga min sommar på min grej. Och så kan jag stå på torget och sälja tångbaguetter efter jobbet.

I förlängningen vill hon skriva recept- och kokböcker med en tydlig marin profil. Nå ut till människor och få dem att våga testa det oprövade.

– Jag vill utbilda allmänheten så att alla förstår att havet också är en del av vår planet som vi måste kunna mer om. Vi måste utveckla aquakulturen och jordbruket i havet. Där finns mat som vi inte behöver varken mata eller vattna och som dessutom hjälper till att rena vattnet.

undefined
Alexandra Apelstens stora intresse för hållbar marin mat har gett henne en plats i WWF Sweden youth, ett ideellt ledarskapsprogram som tränar dagens och morgondagens hållbarhetsledare.

Tack vare sitt brinnande intresse för marin gastronomi har Alexandra Apelsten blivit uttagen att gå Världsnaturfondens 2-åriga ledarskapsprogram för unga.

– Under Almedalsveckan erbjuds organisationer och politiker att hyra in en ung expert från oss. Alla i gruppen har ett specialintresse och eftersom mitt är mat är jag matexperten. Jag har jättekul så jag klagar inte. I framtiden hoppas jag att jag får tillfälle att starta en restaurang som bara serverar mat från havet. Det måste såklart bli här på västkusten, den måste ju ligga där jag har mina ingredienser.

undefined
Kalljäst tångbaguette a la Alexandra Apelsten.

Här bjuder Alexandra på receptet till sina kalljästa tångbaguetter:

  • 2 baguetter 30 min+ jäsning
  • 400 g vatten, kallt
  • 480 g mjöl
  • 6 g salt (gärna havssalt)
  • 4–12 g jäst
  • 10 g torkad tång (alt 100 g färsk) havssallat eller wakame (torkad wakame finns att köpa på asiatiska butiker, svenska alger finner du lättast på nätet) 

Så här gör du:

  1. Blötlägg algerna. 
  2. Blanda ihop övriga ingredienser tillsätt sedan algerna. 
  3. Låt jäsa cirka två timmar i rumstemperatur eller under natten i kylskåpet. 
  4. Fördela degen i två och skapa baguetteformen. 
  5. Baka ur i ugn på 240 grader i 12–15 minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!