Varg misstänks angripen av skabb – reviret kan slås ut

En varg som kan vara angripen av skabb har observerats i Sjundareviret. "Ibland kan skabb slå ut ett helt vargrevir", säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet.

Vargen i Sjundareviret misstänks vara angripen av skabb. Det syns framför allt på svansen där framför allt svansfästet ser ut att vara hårlöst.

Vargen i Sjundareviret misstänks vara angripen av skabb. Det syns framför allt på svansen där framför allt svansfästet ser ut att vara hårlöst.

Foto: Länsstyrelsen

Gnesta2021-02-27 20:05

Vargen som ser ut att ha skabb har fastnat på en av länsstyrelsens viltkameror i Sjundareviret. Det sträcker sig ungefär från E4:an mellan Södertälje och Vagnhärad och bort till sjön Klämmingen i väst. 

– Skabb förekommer av och till i vargrevir runtom i Sverige. Ibland slår det ut hela revir, ibland slår det ut vissa individer, säger Gunnar Glöersen.

Han är Svenska jägareförbundets expert på rovdjur och har varit särskilt aktiv i vargdebatten. 

– Om en varg har mycket skabb och börjar bli kal på rygg och svans är det bäst att avliva den. Men det brukar vara svårt att få jägare att göra det. Man är alltid rädd för att bli misstänkliggjord och av med vapnet, säger han.

Våren 2018 sköts en svårt skabbangripen varg av skyddsjägare efter beslut av länsstyrelsen i Sörmland. Vargen hade observerats på viltövervakningskameror väster om Gnesta. Den hade förlorat nästan all päls, betedde sig onormalt och hade sökt skydd i en lada nära bostadshus. Länsstyrelsen bedömde att det inte fanns förutsättningar att vargen skulle bli frisk och vägde även in risken att den skulle smitta andra vargar i reviret.

Jägare kan avliva en skadad eller sjuk varg med stöd av jaktförordningen. Kroppen granskas då i efterhand för att avgöra om det var en rimlig bedömning att avliva djuret.

– Det har varit så många fall där jägare blivit ifrågasatta att de känner sig osäkra och låter bli, säger Gunnar Glöersen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!