Skandaler, vänskapsband och personvalsväljare gör politiken ombytlig i Gnesta

Gnesta har en historia av att ofta byta färg på sitt politiska styre. Vad beror det på? SN har pratat med erfarna politiker från båda blocken för att försöka reda ut varför kommunen är så ombytlig och hur den påverkas av det.

Foto:

Gnesta2014-07-31 07:32

Gert Nilsson (S) och Ingrid Jerneborg Glimne (M) är två av Gnesta kommuns mest rutinerade politiker. De har lite olika teorier om varför Gnesta skiftar färg så ofta. Nilsson menar att det varierat lite vilka partierna kan tänka sig att samarbeta med. Han lyfter också fram att väljarna inte verkar vara trogna mot sina partier eftersom mandatfördelningen gjort vissa förskjutningar under åren. Dessutom kan uppmärksammade händelser få stora konsekvenser. Jerneborg Glimne är inne på samma spår.

– Det är inte jättestora skillnader mellan partierna och vi har haft stora samarbeten. Men väljarna är känsliga för saker som till exempel när politiker måste fatta obekväma beslut. Gillar väljarna inte besluten så återspeglar det väldigt, säger hon.

Jerneborg Glimne tror också att de enskilda politikerna får en viktigare roll på små orter än i stora städer. Väljarna är närmare sina förtroendevalda och vet mer om dem. På så sätt röstas det säkert en hel del på person, inte parti, resonerar Jerneborg Glimne.

Många gånger har valen varit riktigt jämna. I det senaste valet spelade de så kallade onsdagsrösterna (utlandsröster, förtidsröster och vissa förtidsröster) en avgörande roll. Miljöpartiet knep ett mandat från Centerpartiet. På så sätt fick Miljöpartiet en avgörande roll och förhandlade med båda blocken men valde till slut Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Hade man däremot valt de borgerliga hade de båda blocken fått 15 mandat var av Gnestas 31. Sverigedemokraterna skulle ha fått en vågmästarroll. Nilsson lyfter även fram rikspolitikens påverkan.

– Har man tröttnat på ett regeringsparti och röstar på ett annat så slår det ofta också genom lokalt, säger han.

Finns det några för- eller nackdelar med att byta styre så ofta i en kommun då? Nja, några fördelar är i alla fall svårare att se. Även om Nilsson lyckas skrapa fram en:

– Ett skifte ser till att till exempel kommunstyrelsens ordförande inte blir invaggad i någon trygghet och tror att man kan göra lite som man vill, menar han.

Något även Jerneborg Glimne håller med om. Hon tror att kommunen kan vitaliseras av bytena. Nackdelarna är däremot lättare att hitta. Ekonomin till exempel kan bli svajig efter alla vallöften som ska infrias vart fjärde år säger hon.

– Det blir svårt att få en stabilitet i kommunen, man hinner inte genomföra så mycket på fyra år.

De båda politikerna tror och hoppas så klart på att just deras parti ska vinna höstens val. Nilsson menar att det blir intressant att se om rikdagsspolitiken, med bland annat Sverigedemokraterna på frammarsch får genomslag även i Gnesta. Jerneborg Glimne har en bestämd åsikt om frågan.

– Det hoppas jag verkligen inte. Det vore väldigt tråkigt. Gnesta är värd ett bättre öde, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om