Skarp kritik mot varghanteringen: "Det här är JO-mässigt"

För en vecka sedan gick tiden för skyddsjakt på en varg i Sjundareviret ut, och nu i veckan inträffade ännu ett angrepp på får vid Molstabergs säteri utanför Gnesta. Men någon ny ansökan om skyddsjakt tycks det inte bli.

Varg

Varg

Foto:

Gnesta2015-09-19 08:41

När två tackor dödades i onsdags var det sjunde gången sedan midsommar vargarna i Sjundareviret rev tamdjur, och femte gången det hände på just Molstaberg. Ändå finns inga tankar på att lämna in en ny ansökan om skyddsjakt.

– Absolut inte, säger mark- och djurägarnas juridiska ombud Björn Aschan.

Som motivering hänvisar han till en intervju i radio Stockholm med Göran Åström, miljödirektör vid länsstyrelsen i Stockholm och den som fattade det tidigare beslutet om skyddsjakt. "Vårt mål är inte att vargarna ska skjutas, utan att fåren ska skyddas", säger Åström i intervjun, något som Björn Aschan är starkt kritisk mot.

– Tittar man på lagstiftningen framgår det att om man fattar beslut om skyddsjakt så ska vargen dö, säger han, och menar, precis som i den överklagan som tidigare lämnades in till Naturvårdsverket, att restriktionerna på jakten var alltför stora för att göra den meningsfull.

Effekten av det begränsade jaktområdet var, enligt Björn Aschan att alla de som vill skydda vargen visste exakt vart de skulle bege sig. Och därmed hölls vargarna också borta från gården under den tid jakten pågick.

Nu när jakten är över har vargarna återvänt till den hage på Molstaberg där de tidigare rivit får. I onsdags revs två får just i den hagen trots att länsstyrelsen rekommenderat fårägarna att inte låta djuren beta där om inte stängslet först förstärks.

– Länsstyrelsen kan inte tala om att nu har det varit en vargattack i hage A så nu får ni inte ha fåren i hage A. Molstaberg är en gård som betas av 900 får. De har inget val. De måste låta djuren beta över hela gården, säger Björn Aschan, och påpekar också att markägarna får EU-stöd för marken men då krävs det att den betas.

– Det är ju inte bra om man släppt ut djur i den fålla där vi rekommenderat att det inte ska gå djur, säger miljödirektören Göran Åström till SN, men är samtidigt tydlig med att det inte finns någon grund i jaktlagstiftningen, som är miljödirektörens område, för att förbjuda djurägare från att ha djur i en specifik hage.

Åström menar att skyddsjakten var en tillfällig lösning i en akut situation. Den långsiktiga lösning han hela tiden återkommer till är i stället att bygga stängsel som håller vargarna borta. Men inte heller där tycks någon lösning vara på gång: fårägarna anser sig inte kunna leva upp till länsstyrelsens villkor för att bevilja stängslingsbidrag, och att bidraget är alldeles för litet i förhållande till den mängd stängsel som skulle behövas.

Vidare menar Björn Aschan att det inte finns något stöd i lagen för att hålla djurägare ansvariga för att stängsla ute rovdjur, bara att se till att djuren inte rymmer till grannarna.

– Nu försöker länsstyrelsen i ansträngning att skydda vargen tolka lagen på ett sånt sätt att det finns en skyldighet för djurägare att stängsla ute vargen. Det finns det inte, säger Björn Aschan.

Han kallar hela processen för Kafka-artad och säger att länsstyrelsens och Naturvårdsverkets tillämpning av jaktstadgan är "JO-mässig".

Att fåren går i den hage där vargarna tidigare gått till angrepp tolkas av vissa som att de används som lockbete för att vargen ska kunna fällas enligt paragraf 28 (se faktaruta). Vad säger du om det?

– Det finns inte en bössa på Molstaberg, de har ingen möjlighet att skjuta vargen, säger Björn Aschan, med tillägget att alla fårägare runtomkring sitter redo.

– Det enda vi kan hoppas på nu eftersom vi inte har myndigheternas stöd är att någon fårägare får en attack och har en bössa och lyckas skjuta vargen. Eller att vargen blir påkörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!