Skepsis mot flytt av arbetsförmedlingen

Såväl arbetssökande som personal är kritiska till att Arbetsförmedlingen i Gnesta kan komma att läggas ner.

GNESTA2014-12-02 22:43

Det är tisdag eftermiddag och Gnestabon Bo Hagberg är precis på väg in till ett möte på arbetsförmedlingen. I över ett år har han varit arbetslös. Att lägga ner Arbetsförmedlingen i Gnesta känns helt fel tycker han.

– På ett plan kan jag förstå om det händer, det kommer ju inte som en överraskning. Men det känns sorgligt, säger han.

Det var i oktober i år som arbetsförmedlingen kom med beskedet att 100 lokalkontor, av totalt 320, kan tvingas stänga runt om i landet. Pengarna myndigheten kan spara ska i stället gå till nyanställningar samt till att utveckla internettjänster. Exakt vilka kontor som ska stängas är dock oklart. Ett besked väntas först den 18 december. Men enligt arbetsförmedlingen är kontoret i Gnesta ett av de tre i Sörmland som kan försvinna. Tanken är att de som söker jobb i stället ska få ta sig till närmaste kontor på annan ort, vilket i Gnestas fall blir arbetsförmedlingen i Södertälje. Bo Hagberg är skeptisk mot upplägget och att de som måste ta sig dit får betala sin resa själva.

– Det jag tror kommer bli problemet i Gnesta är att kommunen är stor, om du bor i Laxne eller Björnlunda och ska ta dig till Södertälje måste du först passa in bussen och sedan tåget. Till det tillkommer kostnaden, jag tror inte folk förstår att du inte har någon hög inkomst när du går på a-kassa.

Arbetsförmedlingen menar dock att antalet fysiska besök faktiskt ska minska. I stället ska arbetssökande, samt kommunikation med handledare, ske via internet. Gnestabon Fredrik Åkerlind, även han arbetslös, ser direkt ett problem.

– En del kanske tvingas söka mycket färre jobb, de som inte har tillgång till dator eller internet till exempel, säger han.

Även personalen på arbetsförmedlingens kontor i Gnesta är tveksamma inför den eventuella flytten. Om förslaget blir verklighet kommer samtliga nio anställda sitta i Södertälje, även om fokus på arbetsmarknaden i Gnesta ska vara kvar. David Holm, chef för Arbetsförmedlingen i Gnesta, menar dock att servicen inte ska påverkas.

– Vi jobbar ju med att höja kvaliteten, det är därför vi ska finnas mer på nätet till exempel. Jag ser inga problem med att vi inte ska kunna erbjuda en god service.

Benita Thornell, arbetsförmedlare i Gnesta, menar att många av de fördelar som finns med ett litet kontor kan gå förlorade vid en sammanslagning med Södertälje, inte minst den interna kommunikationen.

– Vi som jobbar här jobbar alla med olika grupper av sökande, möter jag till exempel en arbetsgivare som kan tänka sig anställa någon med ett funktionshinder så är det enkelt att säga det till min kollega som jobbar mot de personerna.

Benita Thornell lyfter även fram den kontakt med näringslivet som finns.

– Vi har väldigt mycket personlig kontakt med de som behöver anställa, vi vet exakt vilka annonser som ligger ute och vilka personer som skulle passa in där. I torsdags ringde en arbetsgivare och ville anställa två personer, på måndag kunde de börja. Det är en sådan snabbhet som lätt går förlorad.

Lars Sundberg, även han arbetsförmedlare i Gnesta, instämmer.

– Det här känns som en omställning som gynnar tätorten på bekostnad av glesbygden, det kommer inte bli samma sak som i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om