Mannen, som är i 40-årsåldern, hade blivit omplacerad av arbetsgivare. Pendlingen på vägarna mellan Gnesta (där han bor) och Eskilstuna tyckte han inte alls om.
I slutet av november förra året var mannen på väg till jobbet när en våldsam trafikolycka inträffade precis där han befann sig. Gnestabon försökte rädda den svårt skadade bilföraren med hjärt-lungräddning men bilisten omkom. Någon gång under tiden tog mannen en bild på den avlidne föraren.
Den skickade han sedan till två av cheferna på jobbet, bland annat med texten "det kunde ha varit jag". En av cheferna trodde först att det var en annan medarbetare som hade omkommit och ställde in sig på krishantering. Båda personerna beskriver det hela som chockartat och de tog mycket illa vid sig.
Gnestabon har själv förklarat tilltaget med att han var i chock efter olyckan och syftet var att visa hur farlig pendlingsvägen var. Händelsen polisanmäldes och mannen åtalades för två fall av ofredande.
Nyköpings tingsrätt konstaterar å ena sidan att enstaka meddelanden kan anses straffbara om gärningen som helhet framstår som hänsynslös.
I de här fallet bedömer de däremot inte att Gnestabon har agerat på ett hänsynslöst sätt med syftet att kränka målsägarna (de båda cheferna), syftet var att upplysa dem om de dåliga vågförhållandena.
Av den anledningen friar tingsrätten Gnestabon.