Skillötsjön kan bli lösningen på Gnestas vattenbrist

Låga grundvattennivåer har lagt Gnestas tillväxt på is de senaste åren. Nu vill kommunen pumpa vatten från Skillötsjön i Mölnbo ner i grundvattenmagasinet för att lösa problemet.

Kommunen tror sig ha hittat en lösning på Gnestas vattenbrist. Om allt går som planerat kan en ny pumpledning från Skillötsjön tas i drift i slutet av nästa år.

Kommunen tror sig ha hittat en lösning på Gnestas vattenbrist. Om allt går som planerat kan en ny pumpledning från Skillötsjön tas i drift i slutet av nästa år.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2021-06-04 11:55

Förra året undersöktes möjligheten att ta vatten från Frösjön för att avlasta grundvattentäkten i Gnesta. Projektet stötte dock på tekniska bekymmer och idén fick skrotas. Nu har kommunen tagit fram ett nytt förslag.

Tanken är att pumpa upp vatten från Skillötsjön som ligger öster om Gnesta tätort och sedan pumpa ner det i den befintliga grundvattentäkten. Förhoppningen är att kunna tillföra vatten motsvarande 25 procent av det dagliga dricksvattenbehovet i Gnesta tätort.

Kvaliteten på vattnet ute i kranarna kan också bli bättre, som ett resultat av den här lösningen. Det gäller särskilt för hushåll längre ut ledningsnätet, eftersom kommunen den senaste tiden inte vågat spola ledningarna lika ofta som vanligt på grund av vattenbristen.

Redan i slutet av nästa år beräknas allt kunna vara på plats, om projektet går som planerat. Det finns dock ett par hinder som ska övervinnas på vägen, bland annat diskussioner med berörda markägare. Kommunalrådet Johan Rocklind (S) är försiktigt positiv till förslaget.

– Om det här är görbart så blir det en väldigt bra lösning, det är jag övertygad om. Men jag vill inte ropa hej innan vi är färdiga. Tidsplanen gäller om allt får ånga på utan hinder, men jag har varit med tillräckligt länge för att veta att det finns en del risker också, säger Johan Rocklind.

Någon prislapp finns inte ännu. Tanken är dock att Skillötsjön ska fortsätta användas även efter att det nya vattenverket vid Klämmingen är byggt, vilket gör att avskrivningskostnaderna per år blir lägre jämfört med en helt och hållet temporär lösning. Skillötsjön är även helt fristående från Klämmingen, vilket gör att de två sjöarna kan användas som reserver åt varandra om det till exempel skulle läcka ut miljögifter i framtiden.

Faktumet att sjön ligger på andra sidan gränsen till Södertälje och Stockholm ska inte utgöra något hinder, enligt samhällsbyggnadschefen Patrik Nissen.

– Det blir länsstyrelsen i Stockholm som vi får ha dialog med kring tillstånd för vattenverksamhet, men det innebär inga problem. Södertälje kommun finns med som samrådspart under processen, men det är privata markägare som vi ska förhandla med, säger Patrik Nissen.

Kommunstyrelsen tar ställning till förslaget, och väntas ge förvaltningen i uppdrag att dra igång projektet, på sitt sammanträde den 7 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!