Östra Sörmlands jaktskytteklubb bildades i början av 60-talet av lokala jägare och består av runt 300 medlemmar. Klubben har sin klubbstuga och älg- och lerduveskyttebana ca tre kilometer norr om Gnesta vid Södertuna. Även Södertuna slott har en egen lerduveskyttebana där gäster kan testa sina förmågor.
Flera som SN talat med men som inte vill framträda öppet med namn är starkt kritiska mot de höga ljudnivåer som uppkommer när jaktvapnen avfyras.
– Jag har bott här länge och det är fruktansvärt jobbigt med de plötsliga och höga smällarna från framför allt älgbössorna. Man verkar skjuta från morgon till kväll också. Alla vi som bor här störs av det här eländet, det är ett rent helvete och man får ingen lugn och ro, säger en granne.
En annan person tycker det är stressande med övningsskjutandet på älg- och lerduvebanorna.
– Man får exempelvis ingen ro av att sitta ute med gäster utan hoppar till av de höga skotten. Det är många som känner så.
Vetenskapliga undersökningar har visat att det mänskliga örat kan ta skada av ljud från 85 decibel och uppåt. När en person tidigare hyrde decibelmätare låg gevärsknallarna på 100-110 decibel vid de allra närmaste året runt bostäderna.
– Sörmlandsleden går här också och på somrarna är det många skolbarn som cyklar till Klämmingsbergsbadet. De här ungarna kan få 100 decibel i öronen och drabbas av hörselskador, säger grannen.
Tidigare genomfördes en namninsamling mot de höga ljudnivåerna. Jaktskytteklubben slog då upp ett ljudupptagande rum framför älgbanan, som skulle innebära att gevärsknallarna absorberades och att boenden i området inte längre skulle behöva lida.
– Men ofta står de ändå och skjuter utanför. När man frågat varför har det visat sig att långt ifrån alla medlemmar har fått egen nyckel.
Grannar vill dämpa skyttet och att blivande jägare använder tillåtna ljuddämpare för att förebygga hörselskador.
Bengt Olén är med i jaktklubbens styrelse och var tidigare ordförande i 24 år. Enligt honom är klubben "mycket noga" med att respektera allmänhetens synpunkter.
– Den organiserade älgbaneskjutningen sker nu bara inomhus i ett ljudupptagande utrymme. Men det finns en inskjutningsanordning som bara har ljuddämpning åt ett håll och de knallarna kan upplevas mer störande, säger Bengt Olén som dock menar att Östra Sörmlands jaktskytteklubb dragit ner på antalet årliga skjutningar.
– Vi har tagit stor hänsyn. Under juli får man inte skjuta alls, tanken är att folk ska få vila sig helt då. Och en hel del av smällarna kommer nog från Södertuna slott.
SN har sökt Ellinor Lundin, miljöchef vid Gnesta kommun.