– Jag är riktigt trött på det här. Vi är inte alls tillfredställda, säger Linda Lundin, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som har haft ett ganska högt tonläge gentemot sin förvaltning de senaste åren.
När skolverksamheten i Gnesta sammanställde ekonomin per april såg det än så länge bra ut, men prognosen för helåret pekar just nu mot ett underskott på omkring 3 miljoner kronor.
Ökande lönekostnader är precis som tidigare en anledning, men även minskade intäkter. Det har nämligen visat sig att kommunen sannolikt inte får lika mycket statsbidrag som man räknat med i budget. Ett av bidragen låg budgeterat som 1,3 miljoner kronor, men den faktiska summan som kom in var 130 000 kronor.
– Vi kommer behöva hantera det här och vi ska återkomma med åtgärder till nästa nämndmöte som är i juni, säger Linda Lundin.
Minoritetsstyrets budget för 2020 presenterades sent i november förra året, och en av de största nyheterna där var en relativt stor satsning på skolorna i kommunen. 11 miljoner kronor extra skulle underlätta för förvaltningen efter två år med miljonunderskott. En stor del av de extra pengarna sattes undan för kompetensväxlingen, när nämnden senare tog sin budget.
– Både barn och utbildning och socialnämnden har brottats med tuffa ekonomiska lägen. Det är där vi prioriterar ganska hårt nu, på basverksamheten, sa kommunalrådet Johan Rocklind (S) när budgeten hade klubbats igenom.