Slåtter – tradition som ger mångfald

Mellan tio och två på lördag kan alla som vill ta med sig en lie eller grästrimmer och bege sig till Grindviks kvarn utanför Gnesta. Där ska det skapas en slåtteräng.

Gnesta2015-07-31 09:22

En slåtteräng är gräsmark där gräs och blommor slås för att sparas som vinterfoder – en gammal tradition som knappt finns kvar i dag.

Slåtterängen vid Grindviks kvarn har funnits i tjugo år. Under några år togs den om hand av länsstyrelsen, men nu har Naturskyddsföreningen återigen tagit upp traditionen.

– Vi gör det här dels för att vi vill vidmakthålla en gammal tradition: för 200 år sedan var det ängar överallt, dels för att gynna de växter och djur som trivs i den här miljön, säger Hans Rydberg, och sammanfattar det med att göra en insats för den biologiska mångfalden.

När det slagna gräset fått torka samlas det in och magasineras för vintern. Att gräset och blommorna får ligga kvar på marken gör att fröna hinner falla av. När det sedan kommer betesdjur och trampar runt på marken kan fröna få en extra skjuts ner i jorden.

Går det lika bra att slå med grästrimmer som med lie?

– Lie är ju mer historiskt riktig, det är vad människor hade förut. Innan lien kom använde man en skära som man höll med en hand, så det här med grästrimmer är egentligen bara en vidareutveckling på det.

Med hjälp av lie, grästrimmer och slåtterbalk hoppas Hans Rydberg att ungefär en hektar ska bli slagen på lördag. Men sen är det viktigt att hinna med att fika i gräset också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!