Det var taxibolaget VTV som vann den senaste offentliga upphandlingen för färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor i Gnesta kommun. Att uppdraget gick till en ny leverantör gör att den tidigare leverantören Taxi 10 000 nu väljer att lägga ner sin verksamhet i området.
– Vi har inte råd att bedriva taxiverksamhet med så få körningar som i Gnesta. Man måste ha ett offentligt avtal så som skolskjutsar eller färdtjänst för att kunna serva den privata marknaden, säger Johan Asp, Vd, för taxibolaget Sverigetaxi/Taxi 10 000.
I det nya avtalet finns heller inga krav på att leverantören av färdtjänsten, VTV, även ska tillhandahålla taxiverksamhet i kommun. Något som de signalerat att de inte heller kommer att erbjuda.
– Jag tror på taxidöd om vi inte ser över upphandlingarna genom kundvalsprincipen. Polis, brandkår, ambulans och taxi är något som tillhör samhällsservicen. Om denna samhällsfunktion ska överleva så har kollektivtrafikmyndigheten och politikerna ett ansvar här, konstaterar Johan Asp.
Att taxibolagen inte finner det lönsamt att köra taxi på landsbygden påverkar starkt landsbygdens möjligheter att utvecklas, tror Fredrik Åström, Vd för Svenska kulturpärlor som bland annat driver Södertuna slott.
– Det påverkar besöksnäringen i regionen och gör det svårare för såväl inhemska som internationella turister att ta sig runt mellan olika besöksmål. Tyvärr kommer det i förlängningen att påverka Gnesta på ett negativt sätt, tror Fredrik Åström.
– Gnesta profilerar sig som en kommun med tillgänglighet och närhet till Stockholm men tyvärr försämras nu den tillgängligheten när taxibolaget inte har möjlighet att bedriva sin verksamhet här längre.