Småföretag kan drabbas av ny livsmedelslag

Små företag kan drabbas hårdare än stora av den nya livsmedelslagen. Det blir lättare att starta livsmedelsföretag, men större risk för straff.

GNESTA2009-12-11 11:10

Den nya lagen om livsmedelstillsyn som trädde i kraft den första december innebär i korthet att restauranger och livsmedelsbutiker inte behöver vänta på ett godkännande innan de startar. Registrering räcker. Den inledande byråkratin slopas, men kraven på företagaren ökar. Förut kunde miljöenheten peka på brister innan företaget startade. Nu blir det kontroll när verksamheten redan är i gång.
Miljöinspektören Maria Marklin tror att påföljder som sanktioner kan öka.
– Det finns en risk för det. Jag hoppas att alla har tillräcklig kunskap och driver sin verksamhet på ett säkert sätt.
Tror du att alla har tillräcklig kunskap?
–  De flesta har väl inte startat livsmedelsföretag tidigare. Första gången man gör något nytt är det svårt och mycket att tänka på. Stora livsmedelsföretag har mer rutin, men den storleken finns oftast inte i en liten kommun.

Läs mer i papperstidningen den 11 december: Gnestaföretagaren Luis Vittmalm gör tummen ner för den nya lagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om