Smittspridningen stiger i Trosa men minskar i Gnesta

Antalet bekräftade covid-fall ökar i Trosa som också är den enda kommunen i länet där smittspridningen har gått upp vid den senaste mätningen.

Förra veckans siffror visar att smittpridningen har gått ner i alla kommuner förutom i Trosa.

Förra veckans siffror visar att smittpridningen har gått ner i alla kommuner förutom i Trosa.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gnesta2021-04-29 16:11

Siffrorna har svängt snabbt och för bara några veckor sedan såg man en nedgång i Trosa. Under vecka nio konstaterades 39 fall och under vecka 13 var siffran nere på 24. Men under de senaste veckorna har smittspridningen återigen ökat.

– Det vi ser i Trosa är att åldersgrupperna mellan 40-59 är överrepresenterade. Det brukar kunna vara kopplat till 10-19-åringarna och att smittspridningen i yngre åldrar påverkar de äldre. Vi har sett en påverkan på skolorna i Trosa, och ser att det pågår något i den gruppen, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Samtidigt är Trosa den enda kommunen i Södermanland där antalet bekräftade fall har ökat vid den senaste mätningen.

Är man för långsam med att stänga ned klasser?

– De yngre barnen har väldigt lite symptom så nu provtas hela klasser och sedan tar det några dagar. Det är en balansgång som är väldigt svår. Ibland när vi väntar visar det sig att det fungerar och ibland gör det inte det. 

I Gnesta har antalet bekräftade fall sjunkit. Under förra veckan konstaterades 18 fall. Det är en minskning med mer än hälften från veckan innan då 39 fall konstaterades. Man har också sett en minskning i alla åldersgrupper förutom i ålderskategorin 60-69-åringar. 

– Det är en konstig utveckling. Men man kan fundera på om de som är yngre och har covid har träffat 60-69-åringarna. Om vi tittar på vaccinationen så ger den effekt tre veckor senare och så lång tid har det inte gått för alla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!