– Det blir två program, ett för Mölnboåns avrinningsområde och ett för Trosaåns avrinningsområde, säger Hugo Davegårdh.
Han är vattenstrateg på miljökontoret i Södertälje. På tisdagen berättade han mer om projektet för politikerna i Vårdinge-Mölnbos kommundelsnämnd.
Det har pratats en hel del om vattnet lokalt den senaste tiden, mycket på grund av läckor och problem med reningsverken i både Mölnbo och Gnesta. Men Södertäljes åtgärdsprogram har varit i görningen längre än så.
– Kommunen antog en vattenplan 2018 som beskriver det övergripande arbetet med vatten. Men ska vi försöka komma till bukt med de problem som finns behövs mer specifika program.
Problemen han syftar på är främst övergödda sjöar och vattendrag, och rapporterna som ska vara klara i slutet av året lär sannolikt innehålla förslag på hur mängden närsalter och föroreningar i berörda vatten kan minskas.
Hur ska ni få markägare med på tåget?
– Oftast finns det ett intresse hos markägarna, men finansieringen kan ibland sätta käppar i hjulen. Men det finns också bidrag att söka som kan täcka stora delar av investeringarna, säger Hugo Davegårdh.
Södertälje har beviljats omkring 350 000 kronor i LOVA-bidrag för att ta fram rapporterna, och man håller just nu på att upphandla en konsult.
Bengt Tandberg (C), ordförande för kommundelsnämnden i Mölnbo, välkomnar projektet:
– Visst är det bra, flera av sjöarna inom kommundelen bedöms ju vara i dåligt skick.