Solkrämstvist avgörs i kammarrätten

Kommunen vill förbjuda ett solarieföretag i Gnesta att sälja solkrämer i anslutning till solarierna. Men enligt solarieföretaget gör de inget fel. Nu är det upp till kammarrätten att ta beslut i frågan.

GNESTA2016-05-20 07:31

Det var under en årlig tillsyn som kommunen noterade att solarieföretaget Solkristallen i Gnesta sålde ett antal hudprodukter i lokalen. Solkrämer som gör huden brunare vid ultraviolett strålning är inte tillåtna att säljas i anslutning till solarier rent juridiskt. Men enligt solarieföretaget är hudprodukterna inte sådana som påverkar hudens brunhet när man solar solarium, och har överklagat kommunens beslut att förbjuda försäljningen ända upp till kammarrätten.

– Man måste ha ett begrepp i botten som går att tolka, föreskrifterna är för otydliga i dag. De krämer vi säljer är specialtillverkade för de här ändamålen, säger Roland Laurent, ombud för solarieföretaget Solkristallen i Gnesta och ledamot i Svenska solarieföreningen.

Han menar att argumenten om förbud därmed faller. Men knäckfrågan kvarstår, förstärker produkterna den ultravioletta strålningen? Dokumentation har skickats in till kommunen av solarieföretaget. Men varken miljökontoret eller förvaltningsrätten har utifrån inskickade handlingar kunnat få klargöra vilka substanser som de aktuella produkterna innehåller.

– De inskickade dokumenten har inte tydligt visat på något som styrker hans argument. Vi tycker inte att vi har varit för svagt formulerade, men nu är det upp till domstolen att ta beslut, säger Camilla Thörn, miljöinspektör på Gnesta kommun.

Kommunen har även haft en diskussion med Strålsäkerhetsmyndigheten i frågan. Även de håller fast vid samma linje, att produkterna kan påverkas av den ultravioletta strålningen. En tolkning som kvarstår tills motsatsen är bevisad.

– Det ska bli intressant och se vad det blir för domslut. Mer kan vi inte säga, det ligger helt på kammarrätten, säger Thörn på Gnesta kommun.

Det har varit en långdragen process. Första inspektionen hos Solkristallen utfördes av miljökontoret redan under 2014. Men då verksamheten bytt namn var kommunen tvungen att först få alla uppgifter rätt för att kunna verkställa sitt beslut. Ärendet har sedan överklagats till förvaltningsrätten och därefter till kammarrätten i mars månad i år.

– Jag vet att vi har rätt, och om det behövs kommer vi att överklaga till högsta instans. Det säger jag inte för att jag sitter i den stol jag sitter, så här godtyckligt kan man inte döma, säger Roland Laurent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om