– Jag ville jobba utomlands ett år efter min lantbruksutbildning. Jag ville lära mig ett annat sätt att bedriva jordbruk på, lite mer extensivt, närmare naturen och säsongerna. Då hamnade jag på en gård här i Sverige. Efter det första året blev det ett år till, jag träffade en svensk fru och så blev jag fast.
Det säger belgaren Arthur Borgh om hur han hamnade i Sverige.
Paret började leta efter en gård och efter ett antal år så hittade de äntligen vad de sökte i Sörbro gård. Där kunde de i egen takt bygga upp sin verksamhet.
Sedan 2009 driver har tillsammans med sin fru Åsa Nyberg det ekologiska jordbruket i Mölnbo. På gården finns många djur, men det är getterna som Arthur Borghs hjärta klappar lite extra för. Just nu finns det över 300 getter.
– När jag fyllde tio år så fick jag en killing av min gudfar. Sen när jag började plugga så sålde jag geten och då var den ju borta. Men det har ju alltid förföljt mig det där med getter, så det var någonstans en pojkdröm att arbeta med det, säger han.
Gården är uppbyggd utifrån ett kretsloppstänk. Kossorna underhåller betesmarkerna, hönsen håller rent runt gården, även grisarna hjälper till med att rengöra trädgårdslandet från rotogräs.
– Ju längre jag håller på desto mer inser jag hur viktigt det är att allting hänger ihop i naturen. Våra getter är den röda tråden i verksamheten, de ska ha de bästa eftersom de producerar mjölk och vi gör ost och sedan säljer osten. Vi vill inte köpa in kraftfoder utan det ska vara stängt kretslopp.
Arthur Borgh anser att lantbrukare har en skyldighet att utbilda konsumenter i frågor kring hållbart jordbruk.
– Det finns en för liten medvetenhet hos konsumenterna om hur livsmedel är producerade och vad det har för påverkan på naturen och jordens resurser. Om man lyssnar på nyheterna så säger de ”köp billig mat så kan du spara pengar” men det går ju på bekostnad av någonting.
Han trivs med livet men på frågan om han någon gång skulle vilja lämna gården säger han:
– Någonstans har jag en längtan om att lämna gårdsplanen. Att kunna åka till Österrike där man bedriver småskaligt, högteknologiskt jordbruk, det vore väldigt intressant. Men det här är ju en livsstil, vi har valt det här och vi trivs med det.