Salami från Sörmland – får bakläxa från Livsmedelsverket

Salamikorvar från Gnesta har blivit för populära för sin etikett: "De säljs över hela landet", förklarar Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius.

Daniel Bentancor arbetar fortfarande i Gnesta charks lokaler där hans pappa Thomas Malmertoft från början bedrev kursverksamhet under namnet Gnesta charkskola.

Daniel Bentancor arbetar fortfarande i Gnesta charks lokaler där hans pappa Thomas Malmertoft från början bedrev kursverksamhet under namnet Gnesta charkskola.

Foto: Joachim Sorbe

Gnesta2024-06-09 11:43

Nyheten i korthet

  • Sörmlands Chark, ett företag i Gnesta, får kritik från Livsmedelsverket för att märka sina salamikorvar som "närproducerade", trots att de säljs över hela Sverige.
  • Livsmedelsverket anser att termen "närproducerad" endast kan appliceras om korvarna säljs i Gnesta. Företaget tillåts sälja de felmärkta produkterna som finns i lager.
  • I framtiden kommer Sörmlands charks salamikorvar att beskrivas som "Gnesta-producerade", ett sätt att beteckna produkternas ursprung som är vanligt i Italien.

 – Det står "Närproducerat från Gnesta" på de här produkterna i dag. Jag kan tänka mig att något kan vara närproducerat inom ett och samma landskap, men jag vet faktiskt inte hur det definierats, säger Mats Selin, vd på Sörmlands chark.

Företaget grundades för två år sedan, efter att Mats Selin köpt upp konkursboet från Gnesta chark AB  – familjeföretaget som drevs av Daniel Bentancor, numera anställd charkmästare på Sörmlands chark.

– Innan pandemin blev jag årets nyföretagare och lärde känna Mats som jobbade på Nyföretagarcentrum i Nyköping. Efter konkursen hjälpte han mig, vi har tagit in delägare och gjort stora investeringar. Nu tre år senare ligger vi ganska bra till igen, säger Daniel Bentancor.

Merparten av försäljningen utgörs av lokalproducerad salamikorv. Bland kunderna finns hotellkedjan Urban deli, och Martin och servera, Sveriges största restauranggrossist.

– Med tanke på att vi bara varit igång i två år har vi hunnit med väldigt mycket. Det tar normalt fem år att bygga upp en sådan här verksamhet, säger Mats Selin.

Framgången har dock medfört vissa problem, enligt Livsmedelsverket, som inte tycker det är okej att kalla salamikorvarna för närproducerade.     

undefined
Daniel Bentancor har 20 års erfarenhet av charkuterierna, som är hantverksmässigt tillverkade av svenskt kött.

– Om de säljer dem i Gnesta så är de närproducerade, men inte i övriga landet, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.

Hon berättar att Sörmlands chark får sälja de felmärkta produkterna som finns i lager, trots att förpackningarna underkändes på två ytterligare punkter.

– Dels var det några allergener som inte var utmärka. Sedan fanns det produkter som beskrevs som ”riktig salami”, vilket indikerar att annan salami inte skulle vara "riktig", säger Karin Cerenius. 

Enligt Daniel Bentancor skulle ordet "riktig" signalera den hantverksmässiga tillverkningen på Sörmlands chark. 

– Vi gör vår salami på traditionellt vis. Färsen görs på plats av svensk fläskkarré. Vi blandar kryddorna själva, och låter torkningen ta den tid som krävs. Vi använder mjölkpulver men hade skrivit "mjölkprotein". Det är bra att Livsmedelsverket hjälper oss. 

I framtiden kommer Sörmlands charks salamikorvar beskrivas som "Gnesta-producerade". 

– Nu när vi säljer produkterna i hela Sverige kan jag tänka mig att det är bättre. Att döpa produkterna efter ortsnamn är vanligt i Italien, säger Daniel Bentancor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!