– Det står "Närproducerat från Gnesta" på de här produkterna i dag. Jag kan tänka mig att något kan vara närproducerat inom ett och samma landskap, men jag vet faktiskt inte hur det definierats, säger Mats Selin, vd på Sörmlands chark.
Företaget grundades för två år sedan, efter att Mats Selin köpt upp konkursboet från Gnesta chark AB – familjeföretaget som drevs av Daniel Bentancor, numera anställd charkmästare på Sörmlands chark.
– Innan pandemin blev jag årets nyföretagare och lärde känna Mats som jobbade på Nyföretagarcentrum i Nyköping. Efter konkursen hjälpte han mig, vi har tagit in delägare och gjort stora investeringar. Nu tre år senare ligger vi ganska bra till igen, säger Daniel Bentancor.
Merparten av försäljningen utgörs av lokalproducerad salamikorv. Bland kunderna finns hotellkedjan Urban deli, och Martin och servera, Sveriges största restauranggrossist.
– Med tanke på att vi bara varit igång i två år har vi hunnit med väldigt mycket. Det tar normalt fem år att bygga upp en sådan här verksamhet, säger Mats Selin.
Framgången har dock medfört vissa problem, enligt Livsmedelsverket, som inte tycker det är okej att kalla salamikorvarna för närproducerade.
– Om de säljer dem i Gnesta så är de närproducerade, men inte i övriga landet, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.
Hon berättar att Sörmlands chark får sälja de felmärkta produkterna som finns i lager, trots att förpackningarna underkändes på två ytterligare punkter.
– Dels var det några allergener som inte var utmärka. Sedan fanns det produkter som beskrevs som ”riktig salami”, vilket indikerar att annan salami inte skulle vara "riktig", säger Karin Cerenius.
Enligt Daniel Bentancor skulle ordet "riktig" signalera den hantverksmässiga tillverkningen på Sörmlands chark.
– Vi gör vår salami på traditionellt vis. Färsen görs på plats av svensk fläskkarré. Vi blandar kryddorna själva, och låter torkningen ta den tid som krävs. Vi använder mjölkpulver men hade skrivit "mjölkprotein". Det är bra att Livsmedelsverket hjälper oss.
I framtiden kommer Sörmlands charks salamikorvar beskrivas som "Gnesta-producerade".
– Nu när vi säljer produkterna i hela Sverige kan jag tänka mig att det är bättre. Att döpa produkterna efter ortsnamn är vanligt i Italien, säger Daniel Bentancor.