– Det lät mycket högt och såg ut som en eldsprutande drake. Vi har äldre hästar i hagarna närmast rälsen – de är vana och störs vanligen inte alls av tågen, men vi var väldigt tacksamma att vi hade tagit in hästarna första kvällen tåget körde förbi, för det här är inget som ett flyktdjur klarar av, säger Tina Ericsson Bäck som är lantbrukare och bor mellan Gnesta och Björnlunda med mark längs med tågrälsen.
Hon har vid flera tillfällen sett sliparbetet utföras de senaste veckorna och är kritisk till att arbetet utförs när det råder eldningsförbud.
– Vi är vana med trafiken och bullret så det stör inte oss, men det här störde oss, särskilt sett till brandrisken, säger hon.
Tina Ericsson Bäck har stor förståelse för att arbetet måste utföras men oroas av brandrisken och undrar varför man gör det just nu när det är så torrt. Att trafikverket inte heller går ut med information om banarbetet i förväg är något hon anser vara problematiskt då djurägare inte hinner ta in djur som eventuellt kan bli skrämda av glöden och det höga bullret.
Anders Hägglund, vakthavande befäl på räddningstjänsten, bekräftar att markbränderna natten till måndag och torsdag kan kopplas till det pågående banarbetet. Det ska röra sig om spårslipning som slår gnistor vilket kan utgöra en brandrisk, men enligt Hägglund får entreprenörerna utföra den typen av arbete trots torkan och eldningsförbudet.
– Man kan göra den här typen av arbete trots brandrisken, men det krävs att man har redskap och möjlighet att kunna släcka själva, säger han och förklarar att räddningstjänsten har haft kontakt med trafikverket och entreprenören gällande säkerhetsrutiner.
Trafikverket uppger att de såklart ser allvarligt på det inträffade, men att eftersläckning är en del av det dagliga arbetet och att det inte är ovanligt att mindre bränder uppstår. Det görs alltid en riskbedömning innan och skiften ställs in om riskerna är för stora och förebyggande bevattning är en del av arbetet.
– Tågen är utrustade med vattentankar och släckningsutrustning. Platsen vattnas innan utförandet av arbetet och extra personal bevakar arbetet på grund av brandrisken, säger Lii Hyllander, presstalesperson på Trafikverket.
Gällande oljudet informerar Trafikverket om det rör sig om långvarigt buller, men när tåget bara kör förbi går de inte ut med information.
Arbetet i Gnesta området beräknas pågå till och med den 4 juni.