SN har tidigare berättat att Gnestas stadsnät säljs till Teliadotterbolaget Skanova och hur Vänsterpartiet, som först röstat för en försäljning av nätet, ändrat sig och försökt stoppa försäljningen och häva beslutet. Anledningen är att Vänsterpartiet inte tycker att de fått all information de borde ha fått efter att det kommit till deras kännedom att SKL, Sveriges kommuner och landsting, rekommenderar kommunerna inte säljer sina stadsnät. Nu har Vänsterpartiet, genom Anders Simme, överklagat försäljningen till förvaltningsrätten.
– När det handlar om ett så här viktigt beslut tycker jag att kommunstyrelsen borde ha fått tillgång till det brev som skickades till alla Sveriges kommunchefer från SKL:s vd där han, som vi tolkar det, kraftigt rekommenderar att man inte ska sälja stadsnäten, säger Simme.
Gnestas kommunchef Nils-Erik Selin är måttligt road av den överklagan som gjorts.
– Han (Anders Simme) tycker att det är ett undermåligt beslut av kommunen. Men det finns inget fog för en överklagan. Är man någorlunda insatt i kommunsverige så vet man att SKL tycker att man inte ska sälja sina stadsnät. Det borde Anders Simme också ha vetat, säger Selin.
Anders Simme å sin sida menar att Vänsterpartiet visst hade koll på SKL:s åsikter i frågan, men menar att brevet från SKL:s vd var ett tydligt politiskt ställningstagande.
– SKL brukar inte i normala fall göra det. Det här var kraftfullare än tidigare, och vi vill i alla fall pröva juridiken, säger han.
Något annat som också irriterar kommunchef Selin är att överklagan kostar kommunen mer pengar. Tidigare har de jurister kommunen knutit till sig i frågan betalt genom ett fast belopp. Men nu har avtalet gått ut och eftersom kommunen fortfarande behöver hjälp är det nu en löpande räkning som gäller. Hittills har det kostat kommunen 20 000 kronor extra. I sitt yttrande till förvaltningsrätten skriver Selin dessutom att hela affären kan äventyras, eftersom det inte blir någon försäljning om kommunstyrelsens beslut till försäljning inte vunnit laga kraft senast vid årsskiftet.
Om Vänsterpartiets överklagan påverkar utgången i ärendet så menar Anders Simme att det snarare ska ses som en markering inför kommande stora beslut som ska tas i kommunen. Att överklagandet skulle kosta kommunen pengar är inget han tagit ställning till.
– Alla medborgare har rätt att överklaga ett beslut, och det är inte första gången som man gör det. Det är inget ovanligt förfarande, säger Simme.