Både för Stjärnhov och Björnlunda finns detaljplaner som tillåter flera nya bostadsområden, men planerna togs fram på 1970-talet och kanske blir de aldrig mer än skrivbordsprodukter.
– Gröna vågen stannade av, det blev inget, säger Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun, som uppger att det som fanns behov av då styckades av och byggdes ut när planerna fortfarande var nya.
I Stjärnhov är bland annat området Hovgården detaljplanelagt och färdigt att bebyggas. Kommunen har gått ut med information om området i kommunens tomtkö, men ingen av de 60-tal personer som står i kön visade något intresse.
Ungefär samma sak hände med Aspliden i Björnlunda. Där togs en detaljplan för 6 villatomter fram för ett par år sedan och kommunen var på gång att göra en lantmäteriförrättning, men när det inte fanns några intresserade köpare lades projektet på is.
– Vi drog i nödbromsen, och där står vi nu tre år senare, säger Tomas Enqvist.
Även Spårbacken i Laxne har gått ett liknande öde till mötes. Där byggde en privat exploatör ut både vägar och vatten- och avloppsanslutning. Men intresset från köparna var svalt: förutom det visningshus som byggdes för ungefär fem år sedan står området tomt.
– Synd, det är byggbar mark och helt förberett, men det finns inga köpare, säger Tomas Enqvist.
Ett område där försäljningen lyckats bättre är Nysättersvägen i Stjärnhov. Totalt rör det sig om 60 tomter, uppdelade på två etapper. I den första etappen styckades ett 30-tal tomter av, och gator byggdes ut. Några av tomterna såldes på spekulation – till företag som hoppades kunna sälja dem vidare och tjäna pengar på affären. Andra köptes direkt av personer som valt att bosätta sig i området, där det i dagsläget finns ett 20-tal hus. Initiativet till området kom från en privat exploatör, men för ungefär ett år sedan gick han bort och vad som nu ska hända med de delar som ännu inte är uppdelade och sålda är fortfarande oklart: de ägs av exploatörens dödsbo.
Överlag tycks dock problemet vara detsamma oavsett vilken av Gnestas ytterorter det gäller.
– Det är väl helt enkelt så att det blir lite för dyrt för att vara därute, säger Tomas Enqvist.
När begagnade hus går att hitta för betydligt mindre pengar är det få som är beredda på att satsa på ett nybyggt, oavsett kommunpolitikernas förhoppningar om att få invånarantalet att växa.