Samrådsyttrandet är till synes alldagligt och inleds med ärendebeteckningar och byråkratisvenska. Men halvvägs på sidan två i länsstyrelsens kommentar till planerna på 200 nya bostäder vid Mejerigatan kommer formuleringarna som delar ut ett massivt slag mot kommunhuset i Gnesta.
"I dagsläget anser Länsstyrelsen att detaljplanen inte är genomförbar och råder därför kommunen att avbryta planarbetet tills det att dricksvatten- och avloppshanteringen är säkerställd". Och: "Väljer kommunen att gå vidare med planarbetet ska den nya ytvattentäkten vara i drift ... när detaljplanen antas".
– De har tidigare svarat att vattentillgången ska vara säkerställd. Nu har de förtydligat att det är när det rinner vatten i kranen från den nya vattentäkten, säger kommunens planeringschef Tomas Enqvist.
Ni hade tänkt tajma det så att nya hus blir klara samtidigt som vattnet släpps på?
– Ja precis.
Sätter det stopp för hela Vackerby också (cirka 600 bostäder, reds anm)?
– Det är stopp för all detaljplanering.
Totalt handlar det om cirka 950 planerade bostäder i tätorten som nu ser ut att skjutas på framtiden åtminstone ett par år.
– Man behöver vara väldigt mycket längre i processen med att säkerställa vattnet innan man antar en juridiskt bindande plan, säger Christina Gustavsson, plan- och byggchef på länsstyrelsen.
Hon tillägger att det är oklart om kommunens tidsplan för ny vattenförsörjning överhuvudtaget håller.
Uppskattningen just nu är slutet av 2026, enligt kommunens projektledare Peter Asteberg. Om detaljplaner antas först därefter blir det knappast inflytt i några nya flerbostadshus förrän tidigast år 2029, enligt kommunen.
– Det blir faktiskt många år som det inte kommer att byggas någonting alls i tätorten, om man hanterar det så. Vi håller på nu och funderar på hur vi ska hantera det, säger Tomas Enqvist.
Kommunalråd Linda Lundin (S) kallar i ett mejl beskedet "väldigt beklagligt" och "ytterligare en försening".
– Det är såklart tragiskt att vi har hamnat i den här situationen, säger oppositionsråd Oskar Sulin (V).
I yttrandet betonar länsstyrelsen också att den precis anmält kommunen för miljöbrott på grund av de konsekvent otillåtna utsläppen i Trosaån, och kallar reningsverket på Ågatan "gammalt och underdimensionerat".
Eskilstunabon Isabelle Johansson som med sin bebis hälsar på sin syster i Gnesta och varit sugen på att flytta hit, rynkar pannan när SN berättar.
– Jag tycker det är ganska synd.