– Det beror på hur hårt de olika blocken driver sina linjer. På kommunalnivå är det inte lika stort höger-vänster spektrum och det mesta som sköts av kommunen är det inga större motsättningar om. Sedan finns det såna typiska frågor, som anpassning till det här med fria valet eller barnomsorg som är två klassiska högerfrågor till exempel.
Det ständigt maktskifte kan också leda till att frågor som måste förberedas under en längre tid innan de kan verkställas blir ännu mer långdragna.
– Om politikerna ger tjänstemännen i uppdrag att utföra vissa delmoment på ett visst sätt men man inte hinner verkställa dem innan mandatperioden och sedan kommer en ny ledning så kan ärendet bli segdraget.
Men Johansson ser även att det kan finnas positiva effekter av bytet.
– Ur en allmändemokratisk synpunkt kan invånarna se att det lönar sig att rösta eftersom det blir tydligt att vem som styr avgör hur man röstat. Det kan också vara bra att det blir lite omsättning på folk.
Hur mycket kommunen påverkas av ett ständigt maktskifte beror dock på hur överens de båda blocken är i övergripande frågor.
– Om kommunen påverkas så är det generellt mer negativa konsekvenser än positiva, avslutar Johansson.