Ovanför en röd ridå sticker ett ensamt huvud upp. Ryckigt, nyfiket tittar det runt. Strax är figuren nere på golvet, lite oformlig, ömsom trevande, ömsom virvlande.
Intill sitter föreställningens andra artist, en uppmärksam långhårig kille vid ett trumset. Och med dragspel och basklarinett.
Därtill kommer en rungande högtalarröst, som kanske strömmar ur en stor röd kinesisk lykta.
– "Apkungen" är en slags Pippi-gestalt, som går sin egen väg, är rebell. Det handlar om att vara sig själv, och ställer frågor om konformitet, berättar Maria Magdolna Beky Winnerstam, som regisserat och dramatiserat den urgamla kinesiska fabeln.
Kanske kan "Apkungen" sägas vara ett slags tioårsjubileum för Långsjö teater, som grundades 2012 men först nu vädrar morgonluft efter coronan. Även om allt möjligt uppstått ur den fria gruppens lokal i Lokstallarna tycks föreställningen med premiär i Björnlunda nu på lördag sammanfatta dess tradition rätt väl: fysisk, stiliserad teater, som åker på turné till sörmländska barn och vill ha ett levande utbyte med sin publik.
– Det är folklig teater, sticker Timothy Pilotti Johansson in, när han går förbi i färgglada strumpor över den röda mattan i den lite udda lokalen Wattrangsborg i Björnlunda.
Stockholmsbaserade Pilotti Johansson, 33, gör sin andra produktion med Gnestagruppen och det hans gedigna bakgrund inom den så kallade pekingoperan, jing-jiu, som lett fram till föreställningen.
Som vanligt finansierar Scenkonst Sörmland turnén, denna gång till 80 sörmländska lågstadier under våren. Lördagens två föreställningar, klockan 12 och 14, är enda chansen för allmänheten och föräldrar att uppleva föreställningen.
– Vi ville ha en premiär där folk kan komma med familjer, säger Dag Andersson, och tillägger att hela biljettintäkten går till krigshjälpen.
Musikern Jonatan Ed har komponerat musiken och samverkar nära med Pilotti Johansson på scen. Dag Andersson har bidragit med sin bakgrund inom västerländsk dans och mimkonst, och lagt en förinspelad berättarröst – ett nytt grepp för Långsjö teater.
Dagen innan premiär ger teknik och logistik Jonatan Ed visst huvudbry.
– Jag sköter ljus och ljud, det gäller att få in det i flödet!
Men Björnlundabon är lycklig över att plötsligt få premiera med ett verk här, alldeles på hemmaplan.
– Det är lustigt att få spela här, säger multimusikern.